Snøskredvarsel for region Lyngen onsdag 01.12.2021

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:

Lokalt ustabile forhold. Vær forsiktig i leområder med fokksnø, særlig i eller nært terrengfeller. Det kan finnes områder med vedvarende svake lag i snødekket.

Skredfarevurdering

Snødekket kan være ustabilt der vinden har dannet fastere flak i overflaten. Her kan det være lett å løse ut små skred. Ny vindretning og økende vind utover dagen øker skredfaren og gir flere ustabile områder. Det er enkelte steder observert overflaterim eller kantkorn på snøoverflaten. Disse står nå i fare for å blir dekket av fokksnøflak og denne kombinasjonen kan gi vedvarende ustabile forhold. Husk at selv små skred kan være farlige, særlig nå som det er mye oppstikkende steiner og åpne bekkedaler.

Skredproblem

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skredene blir stort sett små, men kan rive deg med (str 1). Kan være farlig nær terrengfeller.

Råd

Snødekkehistorikk

Snøoverflaten i ksogen består stort sett av 10-20 cm løs snø, som er i ferd med å bli kantkornet. Over skoggrensen er løssnøen flyttet på av sørlig vind de fleste steder. Den ligger derfor ujevnt fordelt i terrenget, og er pakket i fokksnøflak av ulik hardhet. I lavlandet ligger løssnøen rett på bakken, men over 200-300 moh er det varierende mengde skaresnø under. På rygger er det generelt lite snø.

Det er i ferd med å utvikle seg lag av kantorn ulike steder i snødekket, særlig i områder med lite snø. Lørdag ble det observert drønn i snødekket og det ble fjernutløst en lite skred i nærheten av Lyngseidet.

Fjellvær, 01.12.2021

5-6 mm nedbør i døgnet. Nedbør som snø. Stiv kuling fra nordøst. -21 °C til -4 °C på 1100 moh. Skyet.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS