Snøskredvarsel for region Lyngen torsdag 02.12.2021

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:

Lokalt ustabile forhold. Vær forsiktig i leområder med fokksnø, særlig i eller nært terrengfeller. Det kan finnes områder med vedvarende svake lag i snødekket.

Skredfarevurdering

Snødekket kan være ustabilt der vinden har dannet ferske flak. Her kan det være lett å løse ut små skred. Enkelte steder i høyden kan det være mulig å løse ut middels store skred. Husk at selv små skred kan være farlige, særlig nå som det er mye oppstikkende steiner og åpne bekkedaler. Det er noen steder observert rim eller kantkorn på snøoverflaten. Dette kan nå bli dekket av fokksnøflak, noe som kan føre til lokalt vedvarende ustabile forhold.

Skredproblem

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2). Fjernutløsing er mulig.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

I skogen er det 15-30 cm løs snø, som er i ferd med å bli kantkornet. Over skoggrensen er snøen flyttet på av sørlig vind de fleste steder. Den ligger derfor ujevnt fordelt i terrenget, og er pakket i fokksnøflak av ulik hardhet. Tirsdag ble det observert områder med overflaterim. I lavlandet ligger løssnøen rett på bakken, men over 200-300 moh er det varierende mengde skaresnø under. På rygger er det generelt lite snø.

Det er i ferd med å utvikle seg lag av kantkorn i snødekket, særlig i områder med lite snø. Lørdag ble det observert drønn i snødekket og det ble fjernutløst en lite skred i nærheten av Lyngseidet.

Fjellvær, 01.12.2021

5-6 mm nedbør i døgnet. Nedbør som snø. Stiv kuling fra nordøst. -21 °C til -4 °C på 1100 moh. Skyet.

Fjellvær, 02.12.2021

Oppholdsvær. Liten kuling fra øst. -17 °C til -5 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS