Snøskredvarsel for region Lyngen fredag 31.12.2021

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Vær forsiktig i leområder med fersk fokksnø. Det finnes også områder med vedvarende svake lag i fjellet.

Skredfarevurdering

Spredte byger og lett vind vil legge opp små, ferske fokksnøflak som kan være lette å løse ut. Dersom vinden tar tak i løs snø i overflaten kan skred bli opp til middels store. Der snøen tidligere var løs i overflaten kan den ha blitt svekket av kaldt, klart vær og her vil skred være lettere å løse ut når det legger seg ferske flak oppå.

Det finnes også vedvarende svake lag nede i snødekket. Disse ligger de fleste steder under hard fokksnø og er generelt vanskelig å påvirke. Men evt. skred kan bli store.

Skredproblem

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

Det er mye løs snø på overflaten mange steder, men vindutsatte områder har fokksnø av ulik hardhet etter nordavind i slutten av forrige uke.
De siste dagene har det vært forholdsvis rolige vindforhold og lite nedbør.

Det er observert kantkorn under et tynt skarelag fra mildvær 17.des. Det finnes ingen observasjoner som tilsier at dette er et aktivt problem her, men i naboregionene har det blitt observert drønn og ustabile testresultat på dette laget, fremfor alt i ytre strøk.
Det finnes også kantkorn dypt i snødekket som ble dannet i kuldeperioder i november. Dette ligger nå under harde fokksnøflak de fleste steder.

Fjellvær, 30.12.2021

1-3 mm nedbør i døgnet. Nedbør som snø. Frisk bris fra nordøst. -16 °C til -6 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Fjellvær, 31.12.2021

2-5 mm nedbør i døgnet. Nedbør som snø. Bris fra nordøst, endring til bris fra nord om ettermiddagen. -21 °C til -7 °C på 1100 moh. Delvis skyet. Av og til frisk bris utsatte steder.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS