Snøskredvarsel for region Lyngen torsdag 06.01.2022

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:

SSkred kan løysast ut i fersk fokksnø og på vedvarande svake lag. Det er lettast der snøoverflata er mjukt og/eller snødekket er tynt.

Skredfarevurdering

Flakskred kan løysast ut i fersk fokksnø og på vedvarande svake lag. Fokksnøflak finnast og kan påverkast i mange himmelretningar, men enklast er det i sør- og vestvendte heng. Nokre stadar kan flakskred også løysast ut på vedvarande svake lag i snødekket. Generelt har dette vore vanskeleg den siste tida sidan det mange stadar ligg under harde fokksnøflak. Men der det er mjukare snø, som t.d. rundt trengrensa, er dette lettare. Om laga blir påverka kan skred løysast ut frå avstand og bli store.

Skredproblem

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

Sterk vind frå skiftande retning har sidan søndag transportert og påverka snø. Der det ikkje er avblåst er snøoverflata i vindpåverka i ulik grad. Over skoggrensa er det i hovudsak hard snø, medan det under skoggrensa kan det vere mjukare flak og laus snø.

Djupare i snødekket finnast det vedvarande svake lag. Det finnast kantkorn både i samband med skare og som nedføyka lag. Generelt har desse vore vanskelege å påverke den siste tida, men drønn i snøen mandag viser at det er mogleg nokre stadar.

Søndag gjekk det skred både frå Pollfjellet og frå Maritindan ved Sørbotn.

Fjellvær, 05.01.2022

Ingen nedbør av betydning. Bris fra sørøst, endring til liten kuling fra nordvest om formiddagen. -20 °C til -10 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Fjellvær, 06.01.2022

Ingen nedbør av betydning. Liten kuling fra nordøst, endring til frisk bris fra nordøst om formiddagen. -23 °C til -9 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS