Snøskredvarsel for region Lyngen søndag 09.01.2022

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Vær forsiktig i terrengfeller og i bratte heng til nysnøen har stabilisert seg. Vær oppmerksom på at det kan finnes svake lag nede i snødekket.

Skredfarevurdering

Lokalt ustabile forhold. Nysnøflak som er dannet natt til lørdag vil være ustabile og vil kunne påvirkes av skikjørere. Hold avstand til skredterreng der snøen har dannet flak. Det pågår en gradvis stabilisering av nysnøflakene, men kulden gjør at det tar tid.

Vedvarende svake lag er fortsatt tilstede i snødekket og vil kunne påvirkes der det har vært nylig pålagring med myk snø. Selv om det er vanskelig å påvirke dette laget, så kan man ikke se helt bort fra det.

Skredproblem

Nysnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

Det har falt 5 cm lett nysnø i Lyngen fram til lørdag morgen med relativt lite vind i seg. Det gamle snødekket er preget av sterk vind av skiftende retning. I fjellet varierer den gamle snøoverflaten fra gammel skare, til harde og bærende fokksnøflak og stedvis mykere flak.

Dypere i snødekket finnes det vedvarende svake lag. Det finnes kantkorn både i sammenheng med skare og som nedføyka lag. Generelt har disse vært vanskelig å påvirke den siste tida, men drønn i snøen mandag viser at laget er der og er mulig å påvirke på sine steder.

Ved Holmbuktura er det registrert skred natt til torsdag.

Fjellvær, 08.01.2022

8 mm i døgnet, opp mot 16 mm i mest utsatt område. Nedbør som snø. Liten kuling fra sørvest, endring til bris fra om formiddagen. -14 °C til -6 °C på 1100 moh. Delvis skyet. Mest snø først på dagen. Usikker nedbørprognose.

Fjellvær, 09.01.2022

Oppholdsvær. Stille/svak vind fra nordøst, endring til bris fra sørøst om ettermiddagen. -22 °C til -10 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS