Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Lyngen mandag 10.01.2022

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Vær forsiktig i terrengfeller og i bratte heng til nysnøen har stabilisert seg. Vær oppmerksom på at det kan finnes svake lag nede i snødekket.

Skredfarevurdering

Lokalt ustabile forhold. Nysnøflak som er dannet natt til lørdag vil være ustabile og vil kunne påvirkes av skikjørere. En liten vindøkning utover ettermiddagen kan flytte på den lette nysnøen og danne ustabile ferske flak i nordvendte fjellsider.

Hold avstand til skredterreng der snøen har dannet flak. Det pågår en gradvis stabilisering av nysnøflakene, men kulden gjør at det tar tid.

Vedvarende svake lag er fortsatt tilstede i snødekket og vil kunne påvirkes der det har vært nylig pålagring med myk snø. Selv om det er vanskelig å påvirke dette laget, så kan man ikke se helt bort fra det.

Skredproblemer

Nysnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Søndag 9. januar 2022

Det har falt 5-20 cm lett nysnø i Lyngen gjennom helga med relativt lite vind i seg. Det gamle snødekket er preget av sterk vind av skiftende retning. I fjellet varierer den gamle snøoverflaten fra gammel skare, til harde og bærende fokksnøflak og stedvis mykere flak.

Dypere i snødekket finnes det vedvarende svake lag. Det finnes kantkorn både i sammenheng med skare og som nedføyka lag. Generelt har disse vært vanskelig å påvirke den siste tida, men drønn i snøen mandag viser at laget er der og er mulig å påvirke på sine steder.

Sør i regionen er det observert at kantkornlaget eksisterer langt ned i skogen, men der mangler det flak på toppen. I fjellet er det den dels begravd under harde og bærende fokksnøflak

Ved Holmbuktura er det registrert skred natt til torsdag.

Målestasjonene i Lyngen indikerer ikke de store mengdene nedbør (5-10mm) i løpet av helga, men observasjoner fra ytre del av Lyngen forteller om 5-20 cm løssnø tilgjengelig for vindtransport. Ved Gorželvtinden rapporteres det om 5-10 cm løssnø.

Fjellvær

Søndag 9. januar 2022

Oppholdsvær. Stille/svak vind fra nordøst, endring til bris fra sørøst om ettermiddagen. -22 °C til -10 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Mandag 10. januar 2022

Oppholdsvær. Bris fra sør, endring til frisk bris fra sør om ettermiddagen. -23 °C til -11 °C på 1100 moh. Klarvær. Tilskyende om kvelden.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS