Snøskredvarsel for region Lyngen torsdag 13.01.2022

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:

Generelt ustabile forhold. Vi venter naturlig utløste skred. Unngå potensielle løsneområder og utløpsområder for skred.

Skredfarevurdering

Det er fortsatt ventet mye nedbør, men synkende temperaturer og noe minkende vind. Det nye påfyllet av snø kommer på allerede store snømengder, og det kan det fortsatt løses ut skred naturlig. Disse skredene kan bli store. Tidlig på morgen kan det fortsatt være lett å løse ut våte skred i lavlandet, men utover dagen vil temperaturene synke, og den våte snøen stabilisere seg. Selv om det skal en del til for å løse ut skred i det vedvarende svake laget, så kan vi ikke utelukke at skred i fokksnøen kan løse ut skred dypere i snødekket.

Skredproblem

Fokksnø (flakskred)

i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Våt snø (løssnøskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skredene blir stort sett små, men kan rive deg med (str 1). Kan være farlig nær terrengfeller.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

Fra tirsdag har vinden stått på og flyttet mye snø inn i nordøstvendte heng. I skogen og skjermede områder kan det fortsatt ligge noe løssnø. Onsdag har mildvær fuktet snødekke opp til mildværsgrensa, som var meldt til ca. 400 moh.

Dypere i snødekket finnes det vedvarende svake lag. Det finnes kantkorn både i sammenheng med skare og som nedføyka lag. Generelt har disse vært vanskelig å påvirke den siste tida sidan dei ligg under harde overliggande flak, men drønn i snøen mandag viser at laget er der og er mulig å påvirke noen steder. I skogen er det ikkje flak over. Overflaterim kan ha blitt føyket ned og blitt et problem.

Tirsdag ble det observert et naturlig utløst middels stort skred på Blåfjellet ved Ramfjorden. Tirsdag kveld og natt til onsdag ble det automatisk detektert flere skred på Pollfjellet, på onsdag flere i Holmbuktura.

Tirsdag er det observert moderat til kraftig snøfokk som flytter snø inn i nordvestlig heng.

Fjellvær, 12.01.2022

20 mm i døgnet, opp mot 30 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 500 moh om formiddagen. Sterk kuling fra sørvest. -8 °C til 0 °C på 1100 moh. Skyet.

Fjellvær, 13.01.2022

20 mm i døgnet, opp mot 30 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 100 moh natt til torsdag. Liten kuling fra vest. -9 °C til -2 °C på 1100 moh. Skyet.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS