Snøskredvarsel for region Lyngen fredag 14.01.2022

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:

Generelt ustabile forhold. Vi venter naturlig utløste skred. Unngå potensielle løsneområder og utløpsområder for skred.

Skredfarevurdering

Fortsatt bygevær og vind utover dagen danner ferske fokksnøflak og opprettholder skredfaren. Det ligger mye ustabil fokksnø i fjellet etter siste dagers vær, og det kan være lett å løse ut store skred for en skiløper. Der det har samlet seg mest snø kan skred løsne av seg selv. Selv om det skal en del til for å løse ut skred i det vedvarende svake laget, kan vi ikke utelukke at skred i fokksnøen kan løse ut skred dypere i snødekket.

Skredproblem

Fokksnø (flakskred)

i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

Fra tirsdag har vinden stått på og flyttet mye snø inn i nordøstvendte heng. I skogen og skjermede områder kan det fortsatt ligge noe løssnø. Onsdag har mildvær fuktet snødekke opp til mildværsgrensa, som var meldt til ca. 400 moh.

Dypere i snødekket finnes det vedvarende svake lag. Det finnes kantkorn både i sammenheng med skare og som nedføyka lag. Generelt har disse vært vanskelig å påvirke den siste tida sidan dei ligg under harde overliggande flak, men drønn i snøen mandag viser at laget er der og er mulig å påvirke noen steder. I skogen er det ikkje flak over. Overflaterim kan ha blitt føyket ned og blitt et problem.

Tirsdag ble det observert et naturlig utløst middels stort skred på Blåfjellet ved Ramfjorden. Fra tirsdag til torsdag er det automatisk detektert flere store skred ved Pollfjellet og Holmbuktura.

Fjellvær, 13.01.2022

20 mm i døgnet, opp mot 30 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 100 moh natt til torsdag. Liten kuling fra vest. -9 °C til -2 °C på 1100 moh. Skyet.

Fjellvær, 14.01.2022

6 mm i døgnet, opp mot 15 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 200 moh om ettermiddagen. Frisk bris fra vest, endring til liten kuling fra nordvest om ettermiddagen. -10 °C til -3 °C på 1100 moh. Skyet.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS