Snøskredvarsel for region Lyngen tirsdag 18.01.2022

Faregrad 4 - Stor snøskredfare

Publisert:

Mildvær fører til økende skredfare. Flak av ustabil fokksnø i høyden. Gamle svake lag kan vekkes til live og øke faren for naturlig utløste skred.

Skredfarevurdering

Skredfaren øker utover ettermiddagen og kvelden etterhvert som temperaturen stiger og nedbøren går over til regn. Store, våte flakskred kan løsne naturlig under mildværsgrensa. Også høyere til fjells kan det gå tørre, naturlig utløste flakskred på grunn av ytterligere pålagring av snødekket. Vær oppmerksom på at skred utløst i fokksnøen kan påvirke vedvarende svake lag dypere i snødekket, og føre til større skred. Unngå skredterreng og utløpssoner.

Skredproblem

Våt snø (flakskred)

i mange bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Fokksnø (flakskred)

i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Vedvarende svakt lag (flakskred)

i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

Det har kommet mye nysnø de siste dagene, og med vind fra varierende retning har det bygget seg opp fokksnøflak i flere himmelretninger.

Dypere i snødekket finnes det vedvarende svake lag. Det finnes kantkorn både i sammenheng med skare og som nedføyka lag. Generelt har disse vært vanskelige å påvirke den siste tiden, men drønn i snøen tidligere i uken og observasjoner fra skredet ved Oldervik i naboregionen Tromsø, viser at laget er mulig å påvirke noen steder. Overflaterim kan også ha føyket ned og blitt et problem.

Det er automatisk detektert flere middels store til store skred ved Pollfjellet, Holmbuktura og i Lavangsdalen de siste dagene.

Fjellvær, 17.01.2022

8-12 mm nedbør i døgnet. Nedbør som snø. Stiv kuling fra nordvest, endring til liten kuling fra nordvest om kvelden. -12 °C til -5 °C på 1100 moh. Skyet.

Fjellvær, 18.01.2022

20 mm i døgnet, opp mot 30 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 800 moh om kvelden. Liten kuling fra sørvest, endring til sterk kuling fra sør om formiddagen. -10 °C til -1 °C på 1100 moh. Skyet. Vinddreining til sørvest og litt minkende vind utover ettermiddagen/kvelden.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS