Snøskredvarsel for region Lyngen fredag 28.01.2022

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:

Vær forsiktig i leområder med fersk vindtransportert snø. Det finnes også vedvarende svake lag i snødekket. Mulig polart lavtrykk gjør at varselet er usikkert

Skredfarevurdering

Litt nedbør og litt vind kan danne nysnøflak som det kan være lett å løse ut skred i. Fokksnøen fra tidligere i uken vil gradvis stabiliseres, men noen steder kan det fortsatt være lett å løse ut skred i denne. Det kan være mulig å påvirke dypere vedvarende svake lag ved stor tilleggsbelastning som for eksempel ved vekten av en skuter. Da kan skred bli svært store. Grunnet stor pålagring er østvendte leheng mest utsatt for svært store skred, men det vedvarende svake laget er tilstede i alle himmelretninger i høyden. Et polart lavtrykk under utvikling gjør at værprognosene er svært usikre. Forholdene kan endre seg raskt, og både vindstyrke, vindretning og hvor mye snø som kommer kan endre seg. Varselet oppdateres fredag morgen om det er vesentlige endringer.

Skredproblem

Nysnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å ødelegge flere hus (str 4). Fjernutløsing er mulig.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

Forrige helgs mildvær har dannet mildværsskare høyt til fjells. Det har siden kommet rundt 20-40 cm snø, med en god del vind fra vest. Det ser ut til å ha kommet mest snø i østre del av Lyngenhalvøya, og sørlige deler av Lyngen varslingsregion. I høyden har vinden skapt et varierende snødekke, rygger og utsatte formasjoner er avblåste ned på hard snø, men leformasjoner har mye løs snø som kan flyttes hvis vinden får tak.

Dypere i snødekket finnes det vedvarende svake lag. Hovedsakelig virker det vanskelig å påvirke disse da de ligger dypt i snødekket, ofte under skarelag. I lavlandet har regnet stabilisert noe av dette. Fremover er det lurt å følge med på kantkorndannelse rundt mildværsskaren.

Tirsdag kveld gikk det et størrelse 4 skred i østsiden til Tverrbotnfjellet/Doaresgaisi i Lavangsdalen. Skredet startet på rundt 1200 moh.Det er også rapportert om et størrelse 3 skred i sørsiden av Smalaktind. Løsneområde på rundt 700-800 moh. Sannsynligvis naturlig utløst tirsdag kveld.

Fjellvær, 27.01.2022

2-4 mm nedbør i døgnet. Nedbør som snø. Stille/svak vind fra nordøst. -21 °C til -10 °C på 1100 moh. Skyet.

Fjellvær, 28.01.2022

7-10 mm nedbør i døgnet. Nedbør som snø. Bris fra vest. -18 °C til -6 °C på 1100 moh. Delvis skyet. Mulig polart lavtrykk om morgenen gir noe usikre vind- og snøprognoser. Følg med på oppdatert varsel.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS