Snøskredvarsel for region Lyngen lørdag 29.01.2022

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:

Vinddreining og sterk vind vil gi fersk fokksnø i nye leområder. Det finnes også vedvarende svake lag lenger ned i snødekket.

Skredfarevurdering

Vinden dreier, og utover dagen vil det dannes ferske flak av vindtransportert snø i nye leområder. Noen steder kan det være lett for en skikjører å løse ut skred i den ferske, vindtransporterte snøen. I de områder hvor vinden får fraktet inn mye snø, kan skred bli store. Det kan også finnes ustabil fokksnø i andre himmelretninger etter det polare lavtrykket fredag, selv om skredfaren vil avta der vinden ikke laster inn snø. Det kan være mulig å påvirke dypere vedvarende svake lag ved stor tilleggsbelastning, som for eksempel ved vekten av en skuter. Da kan skred bli svært store. Grunnet stor pålagring er østvendte leheng mest utsatt for svært store skred, men det vedvarende svake laget er tilstede i alle himmelretninger i høyden.

Skredproblem

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Fokksnø (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å ødelegge flere hus (str 4). Fjernutløsing er mulig.

Råd

Snødekkehistorikk

Forrige helgs mildvær har dannet mildværsskare høyt til fjells. Det har siden kommet rundt 20-50cm snø, med en god del vind fra vest. Vinddreining til sørlig vind lørdag vil påvirke snøen i overflata og kan flytte snø inn i nye leheng. I høyden finnes det mye løs snø i leformasjoner som kan flyttes hvis vinden får tak. Det ser ut til å ha kommet mest snø i østre del av Lyngenhalvøya, og sørlige deler av Lyngen varslingsregion.

Dypere i snødekket finnes det vedvarende svake lag. Hovedsakelig virker det vanskelig å påvirke disse da de ligger dypt i snødekket, ofte under skarelag. I lavlandet har regnet sist helg stabilisert noe av dette. Fremover er det lurt å følge med på kantkorndannelse rundt mildværsskaren.

Fredag gikk det et middels stort skred av radar ved Pollfjellet.

Fjellvær, 28.01.2022

7-10 mm nedbør i døgnet. Nedbør som snø. Bris fra vest. -18 °C til -6 °C på 1100 moh. Delvis skyet. Mulig polart lavtrykk om morgenen gir noe usikre vind- og snøprognoser. Følg med på oppdatert varsel.

Fjellvær, 29.01.2022

Oppholdsvær. Liten kuling fra sørøst. -20 °C til -10 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS