Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Lyngen torsdag 03.03.2022

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Skred kan løysast ut i fersk fokksnø. Unngå difor losneområder der det nyleg er lasta inn snø.

Skredfarevurdering

Skred kan løysast ut i fersk fokksnø. Det har danna seg fokksnøflak i leområder, hovedsakleg mot sør og aust onsdag, og nye vil dannast utover dagen sidan det framleis skal vere sterk vind og komme noko snø. Flaka vil truleg stabilisere seg relativt raskt sidan det er gunstige temperaturar, men når vêret står på vil det vere lett å løyse ut skred. Vedvarande svake lag finnast i snødekket, men er truleg vanskelege å påverke.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Onsdag 2. mars 2022

Frå søndag har det vore mildvêr (opptil ca. 1000 moh på det høgaste), nedbør og periodevis svært sterk vind. Snøoverflata har blitt våt under mildvêrsgrensa, men har fryst til og blitt dekka av vindpåverka snø i ettertid, sidan det har blitt kaldare. Snødekket er ikkje gjennomfukta, og det er framleis lagdeling i snøen.

Vedvarande svake lag finnast difor framleis, både rundt skare frå mildvêr 23. januar og djupare i snødekket. Generelt er desse laga vanskelege å påverke og det er ikkje rapportert om fareteikn eller skredaktivitet på desse laga den siste tida.

Fjellvær

Onsdag 2. mars 2022

15 mm i døgnet, opp mot 25 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 400 moh om formiddagen. Frisk bris fra sørvest, endring til liten kuling fra nordvest om ettermiddagen. -8 °C til 0 °C på 1100 moh. Skyet. Lavere temperatur utover dagen.

Torsdag 3. mars 2022

5-7 mm nedbør i døgnet. Nedbør som snø. Liten kuling fra nordvest. -12 °C til -4 °C på 1100 moh. Skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS