Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Lyngen lørdag 09.04.2022

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Komplekse forhold, vær svært forsiktig! Skred løses lettest ut der fokksnøflak er tynne og over konvekse formasjoner. Fjernutløsning fra slakere terreng mulig.

Skredfarevurdering

Det finnes vedvarende svake lag høyt i snødekket som kan påvirkes av skiløpere og snøskuter. Stabiliteten til det vedvarende svake laget varierer over korte avstander, derfor vil fravær av faretegn ikke nødvendigvis bety at det er trygt. Et brudd i slike lag kan forplante seg over avstand og skred kan fjernutløses og bli store.

Vær spesielt forsiktig i leområder der det ligger fokksnø fra de siste dager. Hvis fokksnøen er hard, er det lettest å løse ut skred der flaket er tynt.

Stigende temperatur og litt sol kan føre til små løssnøskred.

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Kantkornet snø over skarelag

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Fredag 8. april 2022

Uvanlig mildt vær i midten av mars førte til smelteomvandling av den gamle snøpakken opp til ca. 1000 moh. Påfølgende kulde dannet skarelag på toppen av gammelt snødekke som det nå ligger vindtransportert snø over. Tidligere i denne uken blåste det kraftig vind fra nord og nordøst. Utsatte plasser er nå avblåst til gammelt skarelag fra midten av mars, mens det i leområder ligger fokksnøflak av ulik fasthet og tykkelse.

I overgangen mellom tørr snø og eldre smelteomvandlet snø (mildværsskare) har det mange steder utviklet seg et vedvarende svakt lag med kantkorn. Kantkornlaget ligger relativt høyt i snødekket, mange steder innen 50 cm fra overflaten. Egenskapene og stabiliteten til det svake laget varierer, men har ført til flere skred den siste uken. I starten av uka ble det stedvis også observert kantkorn og/eller rim på snøoverflaten og i sørvendte heng er det observert kantkorn under tynn solskare.

Torsdag ettermiddag gikk det et skred i Beretlia der tre personer døde. Fokksnø over kantkornlag ved skare var årsaken til skredet. Det har i tillegg vært flere skredhendelser i regionen den siste uka. Onsdag løste skiløpere ut et skred på Rundfjellet ved Lyngsdalen.

Fjellvær

Fredag 8. april 2022

3-6 mm nedbør i døgnet. Nedbør som snø. Frisk bris fra sørøst, endring til liten kuling fra øst om ettermiddagen. -10 °C til -2 °C på 1100 moh. Delvis skyet. Tilskyende.

Lørdag 9. april 2022

2-4 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn opp til 500 moh om kvelden. Bris fra øst. -8 °C til 0 °C på 1100 moh. Skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS