Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Lyngen mandag 11.04.2022

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Krevende forhold grunnet vedvarende svake lag og snøfall. Skred løses lettest ut der fokksnøflak er tynt og over konvekse formasjoner. Fjernutløsning er mulig.

Skredfarevurdering

En ny runde med nedbør vil kunne gi ferske fokksnøflak i leheng der vinden tar mest, disse kan være lette å løse ut og potensielt føre til større skred på kantkornlaget.

Problemet med vedvarende svake lag fortsetter og må tas på alvor. Stabiliteten til det vedvarende svake laget varierer over korte avstander, derfor vil fravær av faretegn ikke nødvendigvis bety at det er trygt. Vær spesielt forsiktig rundt tregrensen og i leområder der det ligger eldre fokksnøflak. Hvis fokksnøen er hard, er det lettest å løse ut skred der flaket er tynt. Konservative rutevalg anbefales.

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Kantkornet snø over skarelag

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Søndag 10. april 2022

I forrge uke blåste det kraftig vind fra nord og nordøst. Utsatte plasser er nå avblåst til gammelt skarelag fra midten av mars, mens det i leområder ligger fokksnøflak av ulik fasthet og tykkelse over et kantkornlag høyt i snødekket. I solvendte heng og i skogen er det mange steder tynn solskare.

I overgangen mellom fokksnøflak og eldre smelteomvandlet snø (mildværsskare) har det mange steder utviklet seg et vedvarende svakt lag med kantkorn. Kantkornlaget ligger relativt høyt i snødekket, mange steder innen 50 cm fra overflaten. Egenskapene og stabiliteten til det svake laget varierer, men har ført til flere skred den siste uken. I starten av uka ble det stedvis også observert kantkorn og/eller rim på snøoverflaten. I sørvendte heng er det observert kantkorn under tynn solskare.

Fredag gikk et naturlig utløst skred ved skoggrensen på Breivikeidet. Torsdag ettermiddag gikk det et skred i Beritlia ved Lyngseidet der tre personer døde. Det har i tillegg vært flere skredhendelser i regionen forrige uke. Fokksnø over kantkornlag ved skare virker å være årsaken til disse skredene.

Fjellvær

Søndag 10. april 2022

Oppholdsvær. Liten kuling fra sørøst. -9 °C til -1 °C på 1100 moh. Klarvær.

Mandag 11. april 2022

8 mm i døgnet, opp mot 25 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 300 moh om ettermiddagen. Bris fra nord, endring til frisk bris fra nordvest om ettermiddagen. -6 °C til 0 °C på 1100 moh. Skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS