Snøskredvarsel for region Lyngen lørdag 23.04.2022

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:

Vær varsom i bratte heng med myk våt snø. Det finnes vedvarende svake lag, men de er vanskelig å påvirke.

Skredfarevurdering

Mildere temperaturer og potensielt noe sol vil kunne føre til enkelte naturlig utløste våte løssnøskred, både i eldre smelteomvandlet snø i lavlandet og i heng med nysnø høyere til fjells.

Svake lag finnes noen steder fortsatt i snødekket, men er vanskelig eller svært vanskelig å påvirke. Om det er mulig å påvirke er det trolig høyt til fjells i nordvendte heng. Vær obs på utglidningsfare i heng der snøoverflaten er hard og glatt etter gjenfrysning.

Skredproblem

Våt snø (løssnøskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

Mye av snøoverflaten er blitt fuktet eller våt de siste ukene. Over ca 600moh har det kommet litt nysnø de siste dagene, eller snøoverflata har fryst til. I skyggefulle områder høyt til fjells kan det også være eldre tørr snø.

I slutten av mars utviklet det seg kantkorn rundt et skarelag nede i snødekket. Dette førte til mange skred før og i starten av påsken. Men virker nå å være fuktet og vanskelig å påvirke i de høydene der det er mest utbredt.

I forbindelse med høyere temperaturer tidlig i uken gikk det våte løssnøskred, både i sørvendte og enkelte nordvendte heng.

Fjellvær, 22.04.2022

2-6 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn opp til 400 moh om formiddagen. Frisk bris fra nordvest, endring til bris fra nordvest om ettermiddagen. -5 °C til 0 °C på 1100 moh. Skyet.

Fjellvær, 23.04.2022

Oppholdsvær. Bris fra vest. -10 °C til 2 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS