Snøskredvarsel for region Lyngen torsdag 28.04.2022

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:

Bygevær gjør at skredforholdene vil variere i regionen. Unngå leområder med ferske fokksnøflak. Middels store skred kan løsne naturlig.

Skredfarevurdering

Det vinterlige været fortsetter med stadig påfyll av nysnø. Det vil være lokale variasjoner i nysnømengde, og skredfaren vil være størst i de områdene som har fått mest innblåst nysnø de siste dagene. Det vil mange steder være lett for en skikjører å løse ut skred i ferske fokksnøflak. Noen steder kan middels store skred også løsne naturlig, særlig der nysnøen har lagt seg rett på glatt skare eller dersom sola titter frem.

Skredproblem

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i mange bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

Vinteren er tilbake med nysnø helt ned til havnivå de siste dagene. Nysnømengdene varierer, men noen steder har det kommet 20-30 cm i løpet av et par døgn. Flere steder har det dannet seg fokksnøflak i fjellet. Det er fortsatt mye fuktighet i det gamle snødekket, og stedvis har det dannet seg et skarelag mellom ny og gammel snø.

Det er ikke utenkelig at det kan danne seg kantkorn i overgangen mellom gammel, fuktig snø og ny tørr snø, men det er ikke bekreftet av observasjoner enda. I slutten av mars utviklet det seg kantkorn rundt et skarelag nede i snødekket. Laget virker nå å være fuktet og vanskelig å påvirke de fleste steder.

Mandag ble en person lettere skadet av et snøskred i en renne på nordsiden av Sofiatind.

Fjellvær, 27.04.2022

8 mm i døgnet, opp mot 15 mm i mest utsatt område. Nedbør som snø. Bris fra vest, endring til liten kuling fra vest om formiddagen. -13 °C til -4 °C på 1100 moh. Skyet. Bygevær vil gi lokale forskjeller i vindstyrke og nedbørmengde. Kan hende stiv kuling om ettermiddagen.

Fjellvær, 28.04.2022

10 mm i døgnet, opp mot 15 mm i mest utsatt område. Nedbør som snø. Frisk bris fra vest, endring til stiv kuling fra nordvest om formiddagen. -12 °C til -4 °C på 1100 moh. Delvis skyet. Bygevær vil gi lokale variasjoner i nedbørmengde og vindstyrke.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS