Snøskredvarsel for region Lyngen lørdag 07.05.2022

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:

Kraftig vind og nedbør gir betydelig skredfare. Det kan gå naturlig utløste skred, både i våt snø og i tørr fokksnø.

Skredfarevurdering

Først på dagen kan det gå våte løssnø og flakskred under mildværsgrensa eller der sola tar godt. Over mildværsgrensa kan flakskred være lette å løse ut i fersk fokksnø og enkelte skred kan løses ut naturlig der pålagringen er størst. Når temperaturene faller og det kommer mer nedbør og kraftig vind utover dagen vil fokksnøflaka finnes stadig lenger ned i fjella.

Skredproblem

Våt snø (løssnøskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Fokksnø (flakskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

Snøoverflata er våt i lavlandet og fuktig høyt til fjells etter siste dagers mildvær. Med synkende mildværsgrense og nedbør vil det kunne legge seg nysnø nedover mot tregrensa utover dagen.

I overgangen mellom gammel fuktig snø og snø fra siste to uker har det dannet seg et skarelag. Høy temperaturgradient gjør at det lokalt har dannet seg kantkorn rundt dette. Utviklingen og egenskapene virker å variere, og enkelte steder kan det påvirkes, men de fleste steder er korna små eller ikke utviklet nok til å utgjøre et skredproblem.

Stort skred har gått natt til fredag fra Pernilsfjellet i Lavangsdalen. Torsdag har et middels skred gått ved Sarasteinen i Lavangsdalen.

Fjellvær, 06.05.2022

8 mm i døgnet, opp mot 15 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 1300 moh om kvelden. Liten kuling fra sørvest. -4 °C til 2 °C på 1100 moh. Skyet. Perioder med S til SW stiv kuling, særlig først på dagen og om kvelden.

Fjellvær, 07.05.2022

15 mm i døgnet, opp mot 25 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 900 moh natt til lørdag. Stiv kuling fra sørvest, endring til sterk kuling fra vest om ettermiddagen. -5 °C til 1 °C på 1100 moh. Skyet. Snøfallgrensen synker, om kvelden snøbyger ned til havnivå.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS