Snøskredvarsel for region Lyngen onsdag 11.05.2022

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:

Mildværsgrensen kryper litt oppover og det kan gå enkelte naturlig utløste våte skred. I høyden er nysnø problemet.

Skredfarevurdering

Fortsatt litt regn og plussgrader i fjellet kan gjøre tørr snø våt, og dermed svekke stabiliteten til snødekket. Der snøen blir våt og løs, kan det gå enkelte naturlige utløste skred i bratte sider. Om stabiliteten i gamle svake lag svekkes tilstrekkelig av fukt og varme, kan det gå flakskred og skred kan bli store, men dette antas å være mindre sannsynlig. Høyt til fjells er det fortsatt vinterlig, og der kan det det danne seg ferske nysnøflak. Nysnøflak vil trolig stabilisere seg raskt, men kan være lett å løse ut i noen timer etter snøfallet.

Skredproblem

Våt snø (løssnøskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen få bratte heng. Skredene blir stort sett små, men kan rive deg med (str 1). Kan være farlig nær terrengfeller.

Nysnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Våt snø (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

I helga var det en kjøligere værtype med bygevær og periodevis snø til havnivå. Regn og stigende temperaturer siden mandag har gjort snøoverflaten våt og fuktig oppover i fjellet. I fjellet kan det ligge tørrere flak av nysnø og fokksnø etter perioder med snø og vind de siste dagene. Bygeværet har trolig gitt varierende nysnømengder i fjellet.

Rundt skare fra 23. april har det vært temperaturgradient og utviklet seg kantkorn. Utviklingen og egenskapene har variert, men de fleste steder har kornene vært små og laget har ikke utgjort et tydelig skredproblem. I snøprofil i Lavangsdalen mandag var laget vått på rundt 700 moh. Det har gått enkelte store skred i regionen den siste tiden, men det er usikkert om dette er tilknyttet et spesifikt svakt lag.

Mandag gikk det et stort skred i Lavangsdalen, og det ble observert en liten bruddkant i nærheten av skredløpet på 600 - 700 moh. Mandag er det observert naturlig utløste skred i østsiden mot Njallavarri og en del små, våte løssnøskred på Stormheimfjellet. Mandag og ble det også registrert flere skred med radar ved Pollfjellet.

Nedbørsdøgnet frem til tirsdag kl. 7 ble ble det målt 12 mm i Lavangsdalen, og 8 mm i Nord-Lenangen.

Fjellvær, 10.05.2022

12 mm i døgnet, opp mot 18 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 1100 moh om ettermiddagen. Bris fra sør. -2 °C til 3 °C på 1100 moh. Skyet. Periodevis frisk bris utsatte steder.

Fjellvær, 11.05.2022

12-15 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn opp til 1000 moh natt til onsdag. Bris fra sørøst, endring til bris fra vest om ettermiddagen. -2 °C til 4 °C på 1100 moh. Skyet.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS