Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Lyngen torsdag 15.12.2022

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Usikker værprognose, men mulighet for kraftig vind og mye nysnø som fører til at skred kan løsne av seg selv. Hold avstand til bratte heng med fokksnø.
  • Størst fare fra torsdag ettermiddag

Skredfarevurdering

Det er svært usikre værprognoser, men mulighet for perioder med kraftig vind og mye nysnø. Dette vil føre til pålagring av mye snø i le-områder og naturlig utløste skred kan forekomme.
Om det ikke kommer mye nysnø er faren for naturlig utløste skred mindre og skredfaren vil holde seg moderat.
Det er uansett et lokalt ustabilt snødekke med vedvarende svake lag, så skred kan løses ut fra avstand.

På grunn av generelt lite snø i terrenget ventes eventuelle skred å være små til middels store. Men om det kommer mye snø kan ikke store skred utelukkes høyt til fjells.

Stedvis lå det rim og kantkorn på overflaten i starten av uka, så også i lavereliggende områder kan vi få vedvarende svake lag når dette nå snør/føyker ned.

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2). Fjernutløsing er mulig.

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Onsdag 14. desember 2022

Det er generelt lite snø i regionen, særlig under 400-500 moh. Snødekket i fjellet er vindpakket av varierende hardhet, med litt løssnø i vindskjermet terreng, og avblåst på rygger og rabber. Det er observert rim på snøoverflaten, men utbredelsen av dette er usikker.

I november var det mye klarvær. Da ble det dannet rim og kantkorn nær toppen av snødekket. Dette ligger nå som vedvarende svake lag under fokksnøflak. Det virker som kantkornlaget har stor utbredelse der det lå snø i november, det vil si hovedsakelig over 400-500 moh. Den siste uka er det observert drønn og skytende sprekker flere steder i regionen over ca 500 moh.

Fredag ble det fjernutløst et 300 meter bredt skred på Stormheimfjellet ca 950 moh. Søndag ble en person tatt i skred i Tamokdalen i naboregionen Indre Troms ca 1100 moh og det ble fjernutløst et skred i nærheten av Breivikeidet ca 770 moh.

Onsdag er det enkelte snøbyger nord i regionen.

Fjellvær

Onsdag 14. desember 2022

10 mm i døgnet, opp mot 20 mm i mest utsatt område. Nedbør som snø. Frisk bris fra nord. -12 °C til -3 °C på 1100 moh. Skyet. Usikker værprognose.

Torsdag 15. desember 2022

15 mm i døgnet, opp mot 30 mm i mest utsatt område. Nedbør som snø. Frisk bris fra nord, endring til stiv kuling fra nord om kvelden. -13 °C til -4 °C på 1100 moh. Skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS