Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Lyngen mandag 13.03.2023

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Vær forsiktig i terrengfeller og i bratte heng til nysnøen har stabilisert seg. Et svakt kantkornlag nede i snødekket kan løses ut fra avstand enkelte steder.

Skredfarevurdering

Oppholdsvær og lite vind gjør at den ferske fokksnøen fra helgen vil stabilisere seg utover dagen. I høyden, på grunn av kulden, vil stabilisering forsinkes og det vil fortsatt være lett å løse ut skred som er store nok å begrave en skikjører.

Det vil være vanskelig å løse ut skred i det kantkornlaget som ligger under mildværsskaren. Områder hvor det er mest sannsynlig er der det overliggende snødekke er tynt, eller i overgang fra tynt til tykt.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Dårlig binding mellom lag i fokksnøen

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Kantkornet snø under skarelag

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Søndag 12. mars 2023

Bygevær siden onsdag kveld har gitt ulike snømengder i regionen. Mesteparten av nysnøen kom i Breivikeidet og Lavangsdalen. Det rapporteres om mye løssnø og bra skiføre særlig under skoggrensen, men også i høyden. Samtidig viser observasjoner av moderat og sterk snøfokk at vinden bygger ferske flak i nordøstvendte heng. Observasjoner av drønn og skytende sprekker ved skoggrensen rundt Lyngseidet og i Lavangsdalen tyder på dårlig bindinger i fokksnøen og med gammel snøoverflate.


Under mildværsskaren har det dannet seg et tynt lag med små kantkorn, som har uviss utbredelse, særlig i høyden. Dette vedvarende svake laget har enda ikke vist særlig evne til bruddforplantning i stabilitetstester men gitt noen faretegn fra seg. Enkelte steder kan perioder med kulde tidligere i uken, etterfulgt av snøfall, ha ført til at overflaterim er nedsnødd.

Lørdag formiddag ble et lite skred utløst av en skiløper ved Sørbotn i Ramfjorden. Natt til torsdag ble det detektert flere skred ved Pollfjellet med radar. Noen av hendelsene kan verifiseres med bilder av skredskyen.

Fjellvær

Søndag 12. mars 2023

2-4 mm nedbør i døgnet. Nedbør som snø. Liten kuling fra sørvest, endring til bris fra sørøst om ettermiddagen. -14 °C til -7 °C på 1100 moh. Delvis skyet. Usikker vind- og nedbørsprognose.

Mandag 13. mars 2023

Oppholdsvær. Bris fra sørøst, endring til frisk bris fra sørøst om kvelden. -23 °C til -9 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS