Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Lyngen fredag 28.04.2023

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Fremdeles varme temperaturer og mulighet for sol gjør at snøen er myk og fuktig. Det kan være lett å løse ut skred og enkelte skred kan løsne av seg selv.

Skredfarevurdering

Fortsatt høye temperaturer, manglende nattefrost enkelte steder og sol vil øke vanninnholdet i snøen. Det vil være lett for en skikjører å løse ut skred i den fuktige snøen. Det er ikke utenkelig at det kan gå naturlig utløste flakskred i takt med at svake lag i snødekket fuktes opp, men omfanget er usikkert.

Skavler vil svekkes av varmen og det er økt fare for skavlbrudd. Unngå opphold under glidesprekker.

Eventuelle fokksnøflak i høyden ventes å ha stabilisert seg, men vær obs på at det kan være et svakt lag av kantkorn høyt i snødekket. Det er ikke utenkelig at det er mulig å løse ut skred på dette laget.

Skredproblemer

Våt snø (løssnøskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Ubunden snø

Våt snø (flakskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Opphopning av vann i/over lag i snødekket

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Torsdag 27. april 2023

Snødekket påvirkes av mildværet og selv i nordsider høyt til fjells fuktes snøen i overflaten opp i takt med at temperaturen øker.

Før mildværet var det løs og ubunden snø i lune terrengformasjoner, vindpåvirket snø i fjellet og solskare i sørvendt terreng.

I lavlandet er det gamle snødekket gjennomfuktet med en tynn skare mellom den siste snøen og det gamle.

Det er i ferd med å utvikle seg et vedvarende svakt lag av kantkorn mellom snøen som kom sist helg og det gamle snødekket.

Gamle kantkornlag er nå avrundet i lavlandet av regnet, mens de fortsatt kan være intakt enkelte steder i høyden. Generelt er disse vanskelige å påvirke.

Fjellvær

Torsdag 27. april 2023

Ingen nedbør av betydning. Liten kuling fra sørøst. -3 °C til 4 °C på 1100 moh. Delvis skyet. Sørøstlig stiv kuling utsatte steder.

Fredag 28. april 2023

0-3 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn opp til 1400 moh natt til fredag. Liten kuling fra sørøst. -3 °C til 4 °C på 1100 moh. Delvis skyet. Sørøstlig liten til stiv kuling i utsatte områder. Nedbør bare lengst i sør.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS