Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Lyngen fredag 12.05.2023

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Våte flak- eller løssnøskred kan forekomme. Vær varsom i bratte heng med myk våt snø og utløpsssoner for skred. Hold avstand til skavler.

Skredfarevurdering

Det vil fortsatt være forholdsvis mildt med tilførsel av litt fuktighet til snødekket. I enkelte brattheng vil en skiløper kunne løse ut mindre skred. Det kan også løsne et og annet vått flakskred pga. vann som samler seg opp over gamle skarelag. I hovedsak forventes skredene å bli små, men enkelte middels store skred kan ikke utelukkes.
Litt lavere temperatur fører til at det kan dannes noen små, ferske nysnøflak på de høyeste toppene som det kan være lett for en skiløper å påvirke.
Vær fortsatt forsiktig i nærheten av og under skavler.

Skredproblemer

Våt snø (flakskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Opphopning av vann i/over lag i snødekket

Våt snø (løssnøskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skredene blir stort sett små, men kan rive deg med (str 1). Kan være farlig nær terrengfeller.

Ubunden snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Torsdag 11. mai 2023

Mildvær og regn har fuktet snødekket høyt til fjells. Den gamle snøpakken er i stor grad smelteomvandlet til bakken, men det finnes fortsatt gamle skarelag nede i snødekket som kan samle vann.
Forrige uke kom det endel snø, mest i nordre deler av regionen, men også denne vil nå være påvirket av mildvær.

Mildt vær de siste dagene gjør at evt. ny kantkorndannelse høyt i snødekket mellom nysnø fra forrige uke og gammelt skarelag trolig er nøytralisert.
I nordvendt terreng høyt til fjells kan det fremdeles være svake lag av kantkorn dypere i snødekket, men de er generelt vanskelig å påvirke.

Tirsdag ble det observert et stort, vått naturlig utløst flakskred i Lavangsdalen. Skredet har trolig løsnet i overgangen mellom nysnø fra forrige uke og skare, og deretter revet med seg en del løssnømasser nedover.
Det er også observert flere mindre løssnøskred i området de siste dagene.

Fjellvær

Torsdag 11. mai 2023

2-4 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn. Frisk bris fra sørvest. -1 °C til 5 °C på 1100 moh. Skyet.

Fredag 12. mai 2023

5 mm i døgnet, opp mot 10 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 1100 moh om formiddagen. Frisk bris fra sørvest. -2 °C til 3 °C på 1100 moh. Skyet. Litt lavere nysnøgrense om kvelden.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS