Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Lyngen torsdag 14.12.2023

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Komplekse forhold som krever nøyaktig rutevalg. Skred kan løses ut av en person, også fra avstand. Vær forsiktig der snødekket går fra tynt til tykt.

Skredfarevurdering

Forholdene er kompleks for tiden og krever nøyaktig rutevalg. Det ligger et potent vedvarende svakt lag av kantkorn og/eller overflaterim under fokksnøflak av varierende hardhet. Fokksnøflakene er begrenset i størrelse men ligger i alle himmelretninger, mest i nordvendt sektor.
Det er lettest å påvirke det svake laget i overgang fra tynt til tykt snødekke og i overgang fra flatt til bratt. Det vil si at terrengformer som konvekse heng, innganger til bekkedaler og andre terrengfeller er mest utsatt. Faretegn som drønn og skytende sprekker skal tas på alvor, samtidig er fravær av faretegn ikke nødvendigvis et tegn på at det er trygt. Fjernutløsning er også mulig.

Enkelte steder kan det bli sterk nok vind til å danne fersk fokksnø i leområder mot nordvest, særlig i sørlig del av Lyngen.

Faretegn har vært fraværende fra dypereliggende vedvarende svake lag i de siste. Men vi oppfordrer å gjøre lokale vurderinger rundt disse hvis man ønsker å ferdes i skredterreng.

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2). Fjernutløsing er mulig.

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Onsdag 13. desember 2023

Det er for tiden mer snø i den vestlige delen av Lyngen enn i den østlige delen. Snødekke er generelt tynt og mange steder bærende. Både i skjermete terrengformer og i skogen ligger det løssnø som byr på bra skiføre. Kulden i det siste har ført til oppbyggende omvandling av snødekket. Mange steder består hele snødekket av kantkorn, andre steder finnes det kantkorn som lag, både ved bakken og over et skarelag.

Det svake laget som har vist seg mest potent i de siste dagene, både med tanke på stabilitetstestresultater, faretegn og personutløste skred befinner seg rett under overflaten. Tynne fokksnøflak av varierende hardhet ligger over et vedvarende svakt lag av overflatenær kantkorn og/eller overflaterim.

Stabilitetstestene fra Kattfjorden, Ramfjorden, Lyngseidet viser evne til god bruddforplantning de siste dagene. Også fra et kantkornlag som ligger over et skarelag dypere i snødekke. Faretegn som skytende sprekker og drønn har blitt observert i Ramfjorden, i Sørfjorden og på Kattfjordeidet. Samtidig rapporterer en del observatører om ingen observerte faretegn. Personutløste skred opp til str. 2 har blitt rapportert fra Breivikeidet / Ramfjorden (Fagerfjellet, Rundfjellet, Gabrielfjellet).

Den beste snøen for skiferdsel over skoggrensen finnes i renner, søkk og bekkedaler. Det er mest sannsynlig i inngangen til disse terrengformer hvor det er lettest å påvirke det overflatenære vedvarende svake laget av kantkorn og rim.

Fjellvær

Onsdag 13. desember 2023

Oppholdsvær. Bris fra sørøst. -25 °C til -10 °C på 1100 moh. Delvis skyet. Perioder med sørøstlig frisk bris.

Torsdag 14. desember 2023

Oppholdsvær. Frisk bris fra sørøst, endring til liten kuling fra sørøst om kvelden. -23 °C til -7 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS