Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Lyngen tirsdag 26.12.2023

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Vær forsiktig i terrengfeller og i bratte heng til nysnøen har stabilisert seg. Vær oppmerksom på at det kan finnes svake lag nede i snødekket.

Skredfarevurdering

Det er usikker værprognose, men mulighet for en del nysnø i vestlige deler av regionen. Hvis dette slår til kan det bli større utbredelse av ustabile nysnøflak og lettere å påvirke vedvarende svake lag.

Eldre fokksnøflak ventes å ha stabilisert seg de fleste steder, men der de ligger oppå svake lag av kantkorn kan det fortsatt være mulig å løse ut skred. Slike skred kan bli store, og fjernutløsning kan være mulig.

Skredproblemer

Nysnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Mandag 25. desember 2023

Det kom litt nysnø i regionen julaften/søndag. Under tregrensa er det mye løs snø. I fjellet er snøen gradvis mer vindpåvirket, selv om søndagens snøfall kom uten mye vind.

Det finnes svake lag med kantkorn både ved bakken/dypt i snødekket og rundt skare fra 16.12. Både det svake laget under fokksnøen og lagene dypere ned i snødekket har vist faretegn enkelte steder i regionen den siste uken, men det er kun i få heng snømengdene er store nok til str.3. skred.

Søndag ble det automatisk registrert et skred i Lavangsdalen.

Lørdag observeres det rim i snøoverflaten i flere himmelretninger. Etter snøfallet på julaften (søndag) kan dette nå være begravet under fokksnø.

Fjellvær

Mandag 25. desember 2023

Oppholdsvær. Bris fra sørøst. -16 °C til -5 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Tirsdag 26. desember 2023

10 mm i døgnet, opp mot 20 mm i mest utsatt område. Nedbør som snø. Frisk bris fra sør. -11 °C til -4 °C på 1100 moh. Skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS