Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Lyngen mandag 12.02.2024

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Vær varsom i områder med ustabile fokksnøflak. Det finnes også vedvarende svake lag lenger ned i snødekket som kan påvirkes der snødekket er tynt.

Skredfarevurdering

Rolig vær er i vente og fokksnøen etter sist ukes vind fra sørøst stabiliseres gradvis. Mandag ettermiddag begynner det å blåse opp fra sørøst og nye fokksnøflak vil dannes.

Det finnes lag med kantkorn høyt i snødekket, i forbindelse med skarelag. Stabilitetstester vister brudd i disse kantkornlag. Hold avstand til bratt terreng om du opplever drønn eller andre faretegn.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2). Fjernutløsing er mulig.

Kantkornet snø under skarelag

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Søndag 11. februar 2024

Sør og sørøstlig vind har påvirket snødekket, kraftigst vind var det i østlige deler av regionen. Det har dannet seg fokksnø, til dels svært variert i form av avblåst, vindpølser, strastrugi og mykere flak. Fokksnøen er nå i ferd med å stabilisere seg.
I slutten av januar var det sterk vind fra nord. Dette har skapt store lokale forskjeller i snødekket.

Flere kortvarige mildvær i slutten av januar har gitt flere skarelag i snødekket. Tidvis var det plussgrader opp til 1000 moh. Mellom skarelagene er det stedvis observert kantkornlag. Forholdene ligger til rette for utvikling av dette, men det er knyttet usikkerhet rundt forplantningsevnen til dette laget.

Det finnes også svake lag dypere nede i snødekket som per nå virker svært vanskelig å påvirke.

Lørdag ble det observert noen naturlig utløste flakskred i Sør-Lenangen. Fredag gikk det noen flakskred, både personutløst og naturlig.

Søndag ble det registrert drønn i snøen.

Fjellvær

Søndag 11. februar 2024

4 mm i døgnet, opp mot 12 mm i mest utsatt område. Nedbør som snø. Frisk bris fra nordvest. -19 °C til -6 °C på 1100 moh. Skyet.

Mandag 12. februar 2024

Ingen nedbør av betydning. Bris fra nordvest, endring til frisk bris fra sørøst om ettermiddagen. -23 °C til -10 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS