Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Lyngen lørdag 17.02.2024

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Krevende forhold. Det finnes svake lag i snødekket. Vær spesielt forsiktig rundt skoggrensen, samt i områder med fersk fokksnø.

Skredfarevurdering

Det er en kompleks situasjon og store skred kan lett løses ut av en person i terrenget (også fjernutløst!). Fokksnøflak hviler på et svakt lag av kantkorn. Drønn og skytende sprekker er tydelige faretegn. Unngå brattheng med myke og tynne fokksnøflak.

Skiftende vindretning siste uka gjør at det finnes fokksnøflak i flere himmelretninger. Kuling i kombinasjon med litt nysnø lørdag vil danne ferske fokksnøflak i leheng. Som skiløper er det lett å utløse skred i den ferske fokksnøen.

Gamle fokksnøflak stabiliseres, men mange steder er det store ansamlinger, vær forsiktig i brattheng med store flak.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Dårlig binding mellom lag i fokksnøen

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Kantkornet snø under skarelag

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Fredag 16. februar 2024

Det er store variasjoner i snøoverflata etter kraftig vind fra sør og sørøst perioden mandag til torsdag. I fjellet veksler det mellom fokksnø av varierende hardhet og avblåste rabber og rygger. Vinden har tatt også i skogen, overflata veksler mellom mykere flak og løssnø.

Flere kortvarige mildvær i slutten av januar har gitt flere skarelag i snødekket. Tidvis var det plussgrader opp til 1000 moh. Mellom skarelagene er det observert kantkornlag.

Det finnes også svake lag dypere nede i snødekket som per nå virker svært vanskelig å påvirke.

Fredag ble ett str 3 skred fjernutløst på vei opp til Rørnestind i Lyngen.

Fredag ble det registrert drønn ved Lyngseidet. Torsdag ble det observert fersk vindtransportert snø og skytende sprekker i ved Breivikeidet.

Fjellvær

Fredag 16. februar 2024

2-5 mm nedbør i døgnet. Nedbør som snø. Frisk bris fra sør, endring til frisk bris fra vest om kvelden. -15 °C til -4 °C på 1100 moh. Skyet.

Lørdag 17. februar 2024

5 mm i døgnet, opp mot 10 mm i mest utsatt område. Nedbør som snø. Liten kuling fra nordvest. -16 °C til -6 °C på 1100 moh. Skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS