Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Lyngen mandag 26.02.2024

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Lokalt ustabile forhold. Vær forsiktig i leområder med fersk fokksnø. Det finst også områder med vedvarende svake lag i fjellet.

Skredfarevurdering

Snøbyger og vind fra vest gjør at det vil dannes ferske fokksnøflak i enkelte leheng. Disse vil være lette å løse ut for deg som er i fjellet. Dersom det blir mer snøtransport enn meldt, kan ikke enkelte naturlig utløste skred utelukkes.

Der forrige ukes fokksnøflak har lagt seg over vedvarende svakt lag med kantkorn kan skred bli store. Vær obs på faretegn som drønn og skytende sprekker. Vær særlig forsiktig i overgang til tynne og myke flak, som rundt tregrensa. Fjernutløsning kan ikke utelukkes helt.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Kantkornet snø under skarelag

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Søndag 25. februar 2024

Før dagens snøfall, var siste snøfall av betydning for en uke siden. Da fikk vestlige deler av regionen mest snø. Etter dette har sørlig vind og mildt vær påvirket snødekket i ulik grad. Over ca 500-600moh var det tørr snø til tross for mildværet i helgen, men mange steder avblåst til harde flak. Under dette var det fuktet snø.

Flere kortvarige mildvær i slutten av januar med plussgrader opp til 1000 moh har dannet flere skarelag i snødekket. Mellom og over skarelagene er det observert kantkornlag. Det er også observert begynnende kantkorn mellom fokksnølag fra den siste uken. Kantkornlaget virker å være mest potent vest i regionen.

Natt til søndag er det detektert flere naturlig utløste skred av automatiske stasjoner Pollfjellet og Holmbuktura. Lørdag ettermiddag ble to personer skredtatt av et lite flakskred i en vestvend renne i Lavangsdalen. Lørdag morgen meldes det om middels store naturlig utløste flakskred vest i regionen. Fredag morgen ble det observert ferske bruddkanter i bollen ved Storura.

Det har de siste dagene vært rapportert drønn i snødekket i regionen. Det har også vært observert til dels stor snøtransport i høyden gjennom helgen.

Fjellvær

Søndag 25. februar 2024

Ingen nedbør av betydning. Frisk bris fra sørvest. -14 °C til 0 °C på 1100 moh.

Mandag 26. februar 2024

5 mm i døgnet, opp mot 10 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 200 moh om ettermiddagen. Liten kuling fra sørvest, endring til bris fra vest om kvelden. -12 °C til -2 °C på 1100 moh. Skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS