Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Lyngen onsdag 20.03.2024

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Vær forsiktig i leområder med fokksnø. Det finnes områder med svake lag under den vindtransporterte snøen. Kommer det regn er det fare for våte løssnøskred.

Skredfarevurdering

Det fortsetter mer vind fra sørvest, og det kan danne seg ferske flak i leformasjoner. Der det er mildt stabiliseres disse raskt, men i høyden hvor snøen er kald tar det lengre tid. Skred kan fortsatt være lett å løse ut.
Det er også knyttet usikkerhet til om det også har utviklet seg et kantkornlag over skaren fra starten av mars. Dette vil isåfall hindre fokksnøflakene å stabilisere seg.

Onsdag ettermiddag vil det komme regn opp til ca 600 m, og det kan da være lett å løse ut små våte skred opp til den høyden.

Skred på det eldre vedvarende svake laget dypere i snødekket er det knyttet usikkerhet til, men anses som lite sannsynlig nå som været roer seg.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Kantkornet snø under skarelag

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Tirsdag 19. mars 2024

Det kom rundt 30 - 40 cm med kald nysnø i løpet av helgen før det på mandag ble varmt med plussgrader og regn opp til ca 500 moh. Vinden har vært varierende, i hovedsak fra vest og sørvestlig retning. Over skoggrensen veksler snøoverflaten mellom vindpåvirket myk og vindpåvirket hard fokksnø. Snøen ligger flere steder på et underlag av skare, andre steder på hard fokksnø.

Det har begynt å danne seg et lag av kantkorn høyt i snødekket, både like under en porøs skare, grunnet milde temperaturer i starten av mars, og i den nye snøen oppå.

Dypere i snødekket finnes det vedvarende svake lag av kantkorn opp til ca 800 - 1000 moh rundt et skarelag dannet i slutten av januar. Kantkorn rundt dette laget antas å være avrundet og har i den siste tiden ikke vært et problem.

Tirsdag førte et skavelbrudd til et flakskred. Også andre ferske flakskred ble observert tirsdag. Mandag ble noen flakskred størrelse 3 observert. I helgen er flere naturlig utløste skred blitt observert.

I helgen ble skytende sprekker og drønn observert.

Fjellvær

Tirsdag 19. mars 2024

6-10 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn opp til 500 moh om ettermiddagen. Frisk bris fra sørvest. -6 °C til 1 °C på 1100 moh. Skyet.

Onsdag 20. mars 2024

3-4 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn opp til 600 moh om ettermiddagen. Frisk bris fra sørvest. -6 °C til 2 °C på 1100 moh. Skyet. Periodevis liten kuling på kvelden.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS