Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Lyngen torsdag 11.04.2024

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Vær generelt konservativ i rutevalg og unngå leområder med fersk fokksnø. Vær også oppmerksom på drønnelyder som tyder på aktive vedvarende svake lag.

Skredfarevurdering

Skred kan løsne av seg selv der det danner seg fersk fokksnø i høyden. Stiv kuling fra vest om formiddagen frakter nysnø i østvendte leheng. Milde temperaturer og avtagende vind vil være gunstig for stabilisering på ettermiddagen.

Observasjoner av drønn og mindre personutløste skred tyder på at vedvarende svake lag, høyt i snødekke, er aktive. Utbredelsen er usikker. I høyden vil pålagring av fersk fokksnø øke belastningen på disse svake lagene. Store skred kan ikke utelukkes. I lavere strøk vil mildvær og regn gjøre det lettere å påvirke de svake lagene. Vær konservativ i rutevalg.

Der det regner forventer vi våte skred som kan løsne av seg selv. Skredene kan bli store nok til å begrave en person. Unngå å krysse bratte skråninger, særlig over terrengfeller.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2). Fjernutløsing er mulig.

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø

Våt snø (løssnøskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Ubunden snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Onsdag 10. april 2024

Forrige uke kom det 10-30 cm løs snø. Kraftig vind fra SØ på søndag og fra SV på mandag har dannet fokksnøflak mange steder, særlig i nordvendte sektorer. Fra tirsdag ble det varmere og begynte å regne og snødekket under 6-700 moh er påvirket av det.

Det finnes flere vedvarende svake lag i snødekket. De siste dagene kom det en del observasjoner av drønnelyder. Under fokksnøen fra helgen finnes det stedvis et lag med kantkorn. Laget har visst evne til bruddforplantning i stabilitetstester. I påsken dannet det seg et kantkorn / overflaterim lag, også i forbindelse med skare. Senest onsdag viste laget bruddforplantning i naboregion Tromsø.

Tirsdag ble det fjernutløst et lite flakskred på kantkorn over skare i skogen ved Jægervatnet. Tirsdag ble også et lite flakskred på kantkorn under fokksnø personutløst på Langdaltinden. Tirsdag er det også observert mange mindre våte løssnøskred. Onsdag morgen ble et lite vått løssnøskred personutløst i Reindalen.

Dyptliggende svake lag under hard skare er også fortsatt til stedet og kan bli mer aktuelle der mildværet mykner opp den overliggende snøen.

Fjellvær

Onsdag 10. april 2024

6-10 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn opp til 1000 moh om ettermiddagen. Frisk bris fra sør. -4 °C til 4 °C på 1100 moh. Skyet.

Torsdag 11. april 2024

15 mm i døgnet, opp mot 20 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 500 moh natt til torsdag. Stiv kuling fra vest, endring til frisk bris fra vest om ettermiddagen. -5 °C til 2 °C på 1100 moh. Skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS