Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Lyngen mandag 15.04.2024

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
I høgda kan det finnast vedvarande svake lag som er mogleg å påverke, også frå avstand, og gi store skred. I tillegg kan du løyse ut små skred i fokksnø.

Skredfarevurdering

Kaldare temperaturar er gunstig for stabilisering av snøen som har vore våt eller fuktig. I høgda, der det framleis er tørr snø kan det framleis vere mogleg å løyse ut skred på vedvarande svake lag som ligg relativt høgt i snødekket, også frå avstand. Om det blir sol kan ikkje naturleg utløyste skred utelukkast. I tillegg kan det enkelte stadar vere mogleg å løyse ut små skred i fokksnø.

Vurder snødekket nøye om du har tenkt å ferdast i skredterreng med tørr snø og vurder konsekvensane om du dett og sklir på hard snødekke.

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø

Fokksnø (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen bratte heng. Skredene blir stort sett små, men kan rive deg med (str 1). Kan være farlig nær terrengfeller.

Nedføyket svakt lag med nysnø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Søndag 14. april 2024

Milde temperaturar har denne veka gjort snøoverflata fuktig eller våt opp til iallefall 900 moh og høgare i solvendt terreng. Under ca. 400 moh er snøen grovkorna og smelteomvandla, medan det høgare kan vere meir finkorna snø. Over mildvêrsgrensa og der sola ikkje har tatt er det framleis tørr snø som er vindpåverka i ulik grad.

Det er fleire vedvarande svake lag i snødekket. Laget som er lettast å påverke ligg høgt i snødekket og vart danna under finværsperioda i påska, og dette har gitt fleire fareteikn som drønn og skred dei siste dagane. Vedvarande svake lag som ligg djupare i snødekket ligg generelt låst under hard skare og er ikkje eit skredproblem no.

Denne veka har det gått mange skred i regionen, både våte skred i mildvêr og sol, samt tørre flakskred i fokksnø frå torsdag, som stadvis ligg på vedvarande svake lag.

Fjellvær

Søndag 14. april 2024

2-5 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn opp til 600 moh natt til søndag. Frisk bris fra sørvest, endring til frisk bris fra vest om ettermiddagen. -5 °C til 2 °C på 1100 moh. Skyet. Nullgradersgrensen faller utover dagen.

Mandag 15. april 2024

3-5 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn opp til 100 moh natt til mandag. Bris fra vest. -9 °C til -2 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS