Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Lyngen onsdag 15.05.2024

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Følg nøye med på hvor våt snøoverflaten er og se etter faretegn som rullende snøballer og naturlige skred. Vær oppmerksom på terrenget du har over deg.
  • Størst fare til og med onsdag formiddag

Skredfarevurdering

Regn om natten opprettholder faren for våte flakskred som kan løsne av seg selv. Alle himmelretninger og høyder er utsatt. Vær spesielt oppmerksom på skavlbrudd, som kan løse ut flakskred og føre til store skred. Vær også oppmerksom på åpne glidesprekker. Skredfaren minker fra tidlig formiddag når regn slutter og temperaturene synker.

Skredproblemer

Våt snø (flakskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Opphopning av vann i/over lag i snødekket

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Tirsdag 14. mai 2024

De siste dagene har det regnet til fjelltopphøyde. I tillegg har milde temperaturer vedvart siden helgen og smelteomvandlet den øverste delen av snødekket i høyden. I lavereliggende strøk smelter snøen og lagdelt snø finnes fra ca. 400 moh og oppover.

Mandag og tirsdag ble flere små til middels store flakskred observert som ble utløst av skavlbrudd. I tillegg ble et våt flakskred observert mandag på Sultinden. Bruddkantene var i alle himmelretninger i en høydeintervall mellom 600 - 1100 moh. Observasjoner tyder på at skavler ble svekket av mildværet og at vedvarende svakt lag av kantkorn har blitt fuktet og reaktivert.

Fjellvær

Tirsdag 14. mai 2024

8 mm i døgnet, opp mot 14 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn. Liten kuling fra sørvest, endring til stiv kuling fra sørvest om kvelden. 1 °C til 10 °C på 1100 moh. Skyet.

Onsdag 15. mai 2024

5 mm i døgnet, opp mot 10 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn. Liten kuling fra vest. -2 °C til 5 °C på 1100 moh. Skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS