Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Nord-Troms søndag 28.01.2018

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Generelt stabile forhold, men vær likevel forsiktig i bratt terreng der fokksnøen er myk. Nedsnødd rim kan være et problem enkelte steder.

Skredfarevurdering

Fokksnøflakene vil gradvis stabilisere seg, og roligere vær gjør at snøskredfaren trolig er synkende til 1-liten. Det er noe usikkerhet knyttet til om det finnes et nylig nedsnødd eller nedføyket rim. Derfor kan skredfaren være på 2-moderat og enkelte steder kan det være lett for en skiløper eller skuter å løse ut skred der det ligger fersk snø oppå rimlaget.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2). Fjernutløsing er mulig.

Nedsnødd eller nedføyket overflaterim

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Lørdag 27. januar 2018

Påfyll med opptil 10-15 cm nysnø fredag. Ellers er snøoverflaten i fjellet er preget av is/skare og hard fokksnø, og avblåste rygger i høyden. Kaldt vær har dannet overflaterim den siste tiden, i stort sett alle høyder og himmelretninger.

Det er tidligere observert nedføyket overflaterim i snødekket, men observasjon fra Kåfjord tyder på at dette nå er lite utbredt.

Det finnes også kantkornlag i snødekket, men laget er enten tykt eller lite utviklet og viser liten evne til bruddforplantning.

Det er ikke registrert skredaktivitet de siste dagene.

Det ble dannet mildværskare opp til ca. 600 moh den andre uken i januar, det antas at denne skaren har begynt å tørke ut og stedvis omvandles til løsere, grovkorna snø.

Fjellvær

Lørdag 27. januar 2018

Oppholdsvær. Bris fra vest, endring til frisk bris fra sørøst om kvelden. -19 °C til -8 °C på 1100 moh. Delvis skyet. skiftende bris først på dagen. Om kvelden økende fralandsvind

Søndag 28. januar 2018

Oppholdsvær. Frisk bris fra sørøst. -19 °C til -10 °C på 1100 moh. Klarvær.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS