Snøskredvarsel for region Nord-Troms tirsdag 04.05.2021

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Usikkerhet rundt et nytt kantkornlag. Det kan være mulig å løse ut store skred enkelte steder. Soloppvarming kan føre til naturlig utløste skred.

Skredfarevurdering

Det er usikkerhet rundt utbredelse og egenskaper til et lag av små kantkorn som stedvis er observert under fokksnøen fra den siste uka. Men det har gått noen store skred, samt observasjoner av drønn i snødekket på lørdag tyder på at det er snakk om et aktivt vedvarende svakt lag. Dette betyr at man bør ta høyde for at skred kan bli store og at flakene vil være ustabile en stund. Fjernutløsning av skred kan også være mulig.

Det er mye løs snø tilgjengelig for transport, så en liten vindøkning kan gi ferske ustabile fokksnøflak i leområder mot vest.

Sola vil varme opp snøen i bratte solvendte fjellsider. Dette ventes å føre til naturlig utløste løssnøskred, men det kan heller ikke helt utelukkes at soloppvarming kan utløse store flakskred.

Skredproblem

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Våt snø (løssnøskred)

i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

Forrige uke kom det stedvis 30-50 cm nysnø i fjellet som la seg over smelteomvandlet snø etter mildværet i midten av april. Mindre nysnø i indre strøk. Torsdag og fredag var det en del vind fra NV, så mye av nysnøen har blitt flyttet inn i leområder og bundet i myke fokksnøflak. I sørvendte fjellsider er snøoverflaten solpåvirket.

Det er observert et svært stort skred på Kågen og drønn i snødekket flere steder i regionen. I Lyngen gikk det lørdag et svært stort skred og det ble observert drønn flere steder. Dette tyder på at det finnes et aktivt vedvarende svakt lag av kantkorn i snødekket. Det er usikkerhet knyttet til utbredelse og egenskaper til dette laget.

Det finnes også et vedvarende svakt lag av kantkorn nær bakken over ca. 700 moh, men dette er svært vanskelig å påvirke.

Søndag ble det observert et stort skred på Kågen som sannsynligvis ble naturlig utløst i slutten av forrige uke.

Soloppvarming om dagen og nattefrost med utstråling om natten kan bidra til videre utvikling av kantkorn høyt i snødekket.

Fjellvær, 03.05.2021

Ingen nedbør av betydning. Bris fra øst, endring til frisk bris fra sørøst om kvelden. -13 °C til -5 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Fjellvær, 04.05.2021

Oppholdsvær. Bris fra øst. -15 °C til -4 °C på 1100 moh. Klarvær. Av og til frisk bris utsatte steder.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS