Snøskredvarsel for region Nord-Troms mandag 10.05.2021

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Soloppvarming av snøoverflata gir økt risiko for naturlig utløste snøskred. Det finnes også vedvarende svake lag i snødekket.

Skredfarevurdering

Mandag stiger temperaturen og der solen tar tak kan det gå naturlig utløste våte løssnøskred.

Med relativt milde temperaturer vil fokksnøen stabilisere seg raskt, men der fokksnøflak har lagt seg over overflatekant/rim kan det fortsatt være lett å løse ut skred.

Det finnes fortsatt et lag med kantkorn lenger ned i snødekket, men dette virker generelt vanskelig å påvirke. Høyere til fjells der snødekket er tynt kan det være lettere å påvirke. Våte løssnøskred kan potensielt også trigge skred i dette laget.

Skredproblem

Våt snø (løssnøskred)

i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2). Fjernutløsing er mulig.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

Det har siste døgnet lagt seg noe ny snø over ca 300-400 moh. Før dette var snøoverflaten under ca 500 moh påvirket av sol om dagen, og gjenfrysning på natten. Over dette var snødekket mer vinterlig og det ble observert utvikling av kantkorn/rim i overflaten flere steder i regionen over ca 700 moh.

Det er gjort observasjoner av kantkornlag under eldre fokksnø. Noen steder er dette laget godt beskyttet under hard fokksnø, men det er usikkerhet knyttet til utbredelse og egenskaper til dette laget. Sannsynligvis mindre utbredt på indre strøk av regionen.

Det finnes også et vedvarende svakt lag av kantkorn nær bakken over ca. 700 moh, men dette er svært vanskelig å påvirke.

Fjellvær, 09.05.2021

2 mm i døgnet, opp mot 8 mm i mest utsatt område. Frisk bris fra sørvest. -8 °C til -2 °C på 1100 moh. Skyet.

Fjellvær, 10.05.2021

Ingen nedbør av betydning. Frisk bris fra sørvest, endring til bris fra vest om ettermiddagen. -7 °C til -1 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS