Snøskredvarsel for region Nord-Troms tirsdag 11.05.2021

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:

Vær varsom i bratte heng med myk våt snø. Det finnes vedvarende svake lag, men de er vanskelige å påvirke.

Skredfarevurdering

Tirsdag starter kjølig men temperaturene stiger i løpet av dagen. I bratte heng der mildværet har svekket snøen kan det være lett å løse ut skred.

Med relativt milde temperaturer vil fokksnøen over mildværsgrensa stort sett ha stabilisert seg, men der fokksnøflak fra helgen har lagt seg over overflatekant/rim kan det fortsatt være lett å løse ut skred.

Det finnes fortsatt et lag med kantkorn lenger ned i snødekket, men dette virker generelt vanskelig å påvirke. Høyere til fjells der snødekket er tynt kan det være lettere å påvirke.

Skredproblem

Våt snø (løssnøskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2). Fjernutløsing er mulig.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

I helgen kom det noe ny snø over ca 300-400 moh. Før dette var snøoverflaten under ca 500 moh påvirket av sol om dagen, og gjenfrysning på natten. Over dette var snødekket mer vinterlig og det ble observert utvikling av kantkorn/rim i overflaten flere steder i regionen over ca 700 moh.

Det er gjort observasjoner av kantkornlag under eldre fokksnø. Noen steder er dette laget godt beskyttet under hard fokksnø, men det er usikkerhet knyttet til utbredelse og egenskaper til dette laget. Sannsynligvis mindre utbredt på indre strøk av regionen.

Det finnes også et vedvarende svakt lag av kantkorn nær bakken over ca. 700 moh, men dette er svært vanskelig å påvirke.

Fjellvær, 10.05.2021

Ingen nedbør av betydning. Frisk bris fra sørvest, endring til bris fra vest om ettermiddagen. -7 °C til -1 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Fjellvær, 11.05.2021

2-5 mm nedbør i døgnet. Frisk bris fra sørøst. -8 °C til 0 °C på 1100 moh. Skyet.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS