Snøskredvarsel for region Nord-Troms onsdag 29.12.2021

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:

Lokalt ustabile forhold. Vær forsiktig i leområder med fersk fokksnø. Det finnes også områder med vedvarende svake lag i fjellet.

Skredfarevurdering

Rolige værforhold fører til at skredfaren ikke endres vesentlig. Enkelte steder kan det finnes ferske fokksnøflak, særlig i ytre strøk. Det kan være lett å løse ut skred i denne ferske fokksnøen.

Det finnes også vedvarende svake lag nede i snødekket. Disse ligger de fleste steder under hard fokksnø og er generelt vanskelig å påvirke. Men evt. skred kan bli store.

Skredproblem

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

Torsdag og fredag kom det mye nysnø, tidvis med kraftig nordavind som har flyttet en del av snøen inn i leområder. Søndag og mandag kom det 10-30 cm nysnø i ytre strøk med forholdsvis lite vind. Mest nysnø i Kvænangen. Indre deler av regionen har hatt oppholdsvær de siste dagene.

Rundt 17. des var det mildvær med plussgrader og regn opp til 300-500 moh. I skogen er det observert kantkorn under et tynt skarelag fra mildværet, men det er usikkert om dette er et skredproblem nå.
I høyden finnes det også kantkorn dypt i snødekket som ble dannet i kuldeperioder i november. Dette ligger nå under harde fokksnøflak de fleste steder.

Søndag ble det observert enkelte drønn i snøen ved Manndalen.

Fjellvær, 28.12.2021

Oppholdsvær. Frisk bris fra sørøst. -23 °C til -11 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Fjellvær, 29.12.2021

Oppholdsvær. Bris fra sørøst. -21 °C til -9 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS