Snøskredvarsel for region Nord-Troms søndag 02.01.2022

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Kraftig vind og snø gir økt skredfare. Unngå leområder der det samler seg fersk fokksnø.

Skredfarevurdering

Det vil være lett å løse ut skred i fersk fokksnø, og det kan ikke utelukkes at skred løsner naturlig. Noe nysnø og sterk vind vil flytte mye snø inn i leheng. Vind fra øst kan ta svært lokalt og uforutsigbart siden den styres mye av terrenget. Vær obs på at forholdene kan endres svært mye over små avstander.

Det er få observasjoner, men vi må anta at det kan være lett å løse ut skred på svake lag av kantkorn under den siste mildværsskaren. Disse skredene kan bli store, og fjernutløsing er mulig. Dette problemet vil være mest utpreget der mildværsskaren fra midten av desember ligger høyt i snødekket, og overliggende flak er myke. Usikkerheten rundt disse lagene er stor, men det er sannsynligvis mest utpreget i ytre deler av regionen.

Det finnes også vedvarende svake lag nede i snødekket. Disse ligger de fleste steder under hard fokksnø og er generelt vanskelig å påvirke. Men evt. skred kan bli store.

Skredproblem

Fokksnø (flakskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

Fredag og lørdag var det bygevær og det kom lokalt opp til 15 cm snø, mest i østlige deler av regionen. Den nye snøen antas ligge som myke flak, mest i sørvendte heng. I skjermet terreng og i skogen er det mye tørr løssnø etter julhelgens snøfall.

Rundt 17. des var det mildvær med plussgrader og regn eller yr opp til 500-800 moh. Dette dannet et skarelag og det er observert kantkorn rundt denne. I naboregionene Tromsø og Vest-Finnmark virker dette laget å være aktivt. Usikkerheten er stor, men per nå må det antas at dette laget er aktivt i ytre strøk, rundt Skjervøy, Kågen og Arnøya.

I høyden finnes det også kantkorn dypt i snødekket som ble dannet i kuldeperioder i november. Disse ligger nå under harde fokksnøflak de fleste steder.

Fjellvær, 01.01.2022

5 mm i døgnet, opp mot 12 mm i mest utsatt område. Nedbør som snø. Frisk bris fra nord, endring til bris fra sørøst om kvelden. -20 °C til -7 °C på 1100 moh. Skyet.

Fjellvær, 02.01.2022

5-8 mm nedbør i døgnet. Nedbør som snø. Liten kuling fra sørøst, endring til stiv kuling fra sørøst om formiddagen. -17 °C til -10 °C på 1100 moh. Skyet. Utpå dagen sørøst sterk kuling i utsatte områder.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS