Snøskredvarsel for region Nord-Troms lørdag 08.01.2022

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Lokalt ustabile forhold. Vær forsiktig i områder der det er større ansamlinger av snø som vinden har flyttet på

Skredfarevurdering

Oppdatert lørdag morgen: Det falt betydelig mindre snø natt til lørdag enn forventet og vindstyrke på Trolltind på Arnøya (850 moh) har vært kortvarig oppe i liten kuling i natt.

Skredproblemet lørdag vil være myke fokksnøflak som vinden kan ha lagt opp. Skiløpere vil lett kunne løse ut skred under disse forholdene, selv utover dagen når været letter. Det er ytre del av regionen, som feks Arnøya, der det har kommet mest snø natt til fredag som vil være mest utsatt.

Det er vedvarende svake lag i snødekket, som kan bli påvirket med den ekstra belastningen i form av mer snø. I og rundt skoggrensen har det vært størst aktivitet i dette laget og det er her det er mest fremtredene. Det skal i utgangspunktet mye belastning til før kantkorn går til brudd i høyfjellet, men om samler seg mye snø, så kan man ikke utelukke det helt.

Skredproblem

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

Sterk vind av skiftende retning har gjennom uka flyttet på snø og påvirket snøoverflaten. Der det ikke er avblåst, er det fokksnøflak av varierende hardhet. I skogen er det løsere snø. På snøplatemålinger på Arnøya er det registrert 31 cm nysnø på fredag, som dels kan bekreftes gjennom webkamera. Nærliggende målestasjoner har fått svært lite nedbør, så dette snøfallet har vært helt lokalt i ytre strøk.

Dypere i snødekke finnes det vedvarende svake lag.
Opp til 500-800 moh er det kantkornlag i sammenheng med skare, som en trolig kan påvirke, i alle fall i nordlige deler av regionen. I hele regionen finnes det også eldre kantkornlag som er nedføyket, men disse har det generelt vært vanskelig å påvirke den siste tida.

Fjellvær, 07.01.2022

0-3 mm nedbør i døgnet. Nedbør som snø. Bris fra sørvest, endring til liten kuling fra sørvest om ettermiddagen. -24 °C til -12 °C på 1100 moh. Skyet. Usikre nedbørprognoser.

Fjellvær, 08.01.2022

4 mm i døgnet, opp mot 12 mm i mest utsatt område. Nedbør som snø. Liten kuling fra sørvest, endring til bris fra vest om formiddagen. -14 °C til -8 °C på 1100 moh. Delvis skyet. Mest snø først på dagen. Usikker nedbørprognose.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS