Snøskredvarsel for region Nord-Troms mandag 10.01.2022

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Vær forsiktig i terrengfeller og i bratte heng til nysnøen har stabilisert seg. Vær oppmerksom på at det kan finnes svake lag nede i snødekket.

Skredfarevurdering

Lokalt ustabile forhold. Nysnøflak som er dannet natt til lørdag vil være ustabile og vil kunne påvirkes av skikjørere. En liten vindøkning utover formiddagen kan flytte på den lette nysnøen og danne ustabile ferske flak i nordvendte fjellsider, da mest i ytre strøk som tidligere fikk endel snø.

Hold avstand til skredterreng der snøen har dannet flak. Det pågår en gradvis stabilisering av nysnøflakene, men kulden gjør at det tar tid.

Vedvarende svake lag er fortsatt tilstede i snødekket og vil på enkelte steder kunne påvirkes der det har vært nylig pålagring med myk snø. Det er trolig rundt skoggrensa dette laget vil være lettest å påvirke.

Skredproblem

Nysnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

Arnøya har fått 20-30 cm nysnø rett før helga, mens resten av regionen har kun fått noen få cm nysnø.

Rundt Kåfjord, Nordreisa og Kvænangen består den gamle snøoverflaten av harde flak med fokksnø, noe skare og mykere flak i sørvendte heng etter nordlig vind midt i uka. Nå ligger det et lite dryss med nysnø på toppen.

Ute på Arnøya er det trolig flere områder som har mykere fokksnøflak etter snøfallet før helga. Her ligger det også et lite dryss med nysnø etter snøfallet natt til lørdag.

Dypere i snødekke finnes det vedvarende svake lag.
Opp til 500-800 moh er det kantkornlag i sammenheng med skare, som en trolig kan påvirke, i alle fall i nordlige deler av regionen. I hele regionen finnes det også eldre kantkornlag som er nedføyket, men disse har det generelt vært vanskelig å påvirke den siste tida.

Det er registrert en time med vind av liten kuling på Trolltind på Arnøya natt til lørdag.

Fjellvær, 09.01.2022

Oppholdsvær. Stille/svak vind fra nordøst. -24 °C til -13 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Fjellvær, 10.01.2022

Oppholdsvær. Bris fra sørvest, endring til frisk bris fra sørvest om formiddagen. -25 °C til -12 °C på 1100 moh. Klarvær. Tilskyende om kvelden.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS