Snøskredvarsel for region Nord-Troms tirsdag 11.01.2022

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:

Vindøkning fører til økt skredfare. Unngå leområde der det samler seg fersk fokksnø, typisk bak rygger, i søkk og renneformasjoner.

Skredfarevurdering

Vindøkning til liten kuling fra sørvest vil flytte på nysnøen som er kommet i løpet av helga. Ettersom det er kommet mest snø i nordlige delene av varslingsområdet, som Arnøya, så er det her det er mest sannsynlighet å treffe på ferske fokksnøflak. Lengre sør i regionen er det betydelig mindre løssnø tilgjengelig, så omfanget av fokksnøflak vil være mindre. Som skikjører er det lett å løse ut skred om du treffer på fokksnøflakene. Vedvarende svake lag er fortsatt tilstede i snødekket og vil på enkelte steder kunne påvirkes der det har vært nylig pålagring med myk snø. Det er trolig rundt skoggrensa dette laget vil være lettest å påvirke.

Skredproblem

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

Arnøya har fått 20-30 cm nysnø rett før helga, mens resten av regionen har kun fått noen få cm nysnø. Rundt Kåfjord, Nordreisa og Kvænangen består den gamle snøoverflaten av harde flak med fokksnø, noe skare og mykere flak i sørvendte heng etter nordlig vind midt i uka. Nå ligger det et lite dryss med nysnø på toppen. Ute på Arnøya er det trolig flere områder som har mykere fokksnøflak etter snøfallet før helga. Her ligger det også et lite dryss med nysnø etter snøfallet natt til lørdag.

Dypere i snødekke finnes det vedvarende svake lag. Opp til 500-800 moh er det kantkornlag i sammenheng med skare, som en trolig kan påvirke, i alle fall i nordlige deler av regionen. I hele regionen finnes det også eldre kantkornlag som er nedføyket, men disse har det generelt vært vanskelig å påvirke den siste tida.

Fjellvær, 10.01.2022

Oppholdsvær. Bris fra sørvest, endring til frisk bris fra sørvest om formiddagen. -25 °C til -12 °C på 1100 moh. Klarvær. Tilskyende om kvelden.

Fjellvær, 11.01.2022

Ingen nedbør av betydning. Frisk bris fra sørøst, endring til liten kuling fra sørvest om ettermiddagen. -16 °C til -4 °C på 1100 moh. Skyet. Lettere skydekke om kvelden.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS