Snøskredvarsel for region Nord-Troms lørdag 15.01.2022

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:

Generelt ustabile forhold. Vi venter naturlig utløste skred. Unngå potensielle løsneområder og utløpsområder for skred.

Skredfarevurdering

Kraftig bygevær og vind av skiftende retning i løpet av dagen gjør at det danner seg fersk fokksnø i flere himmelretninger. Den siste uken har det vært et jevnt påfyll av mye snø i fjellet, og skred kan bli store. Det er ventet at enkelte skred kan løsne av seg selv. Selv om det skal en del til for å løse ut skred i det vedvarende svake laget, kan vi ikke utelukke at skred i fokksnøen kan løse ut skred dypere i snødekket.

Skredproblem

Fokksnø (flakskred)

i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

De siste dagene har vinden påvirket snødekket og flyttet mye snø inn i nordøst- og østvendte heng i høyden.

Dypere i snødekke finnes det vedvarende svake lag. Opp til 500-800 moh er det kantkornlag i sammenheng med skare, som en trolig kan påvirke, i alle fall i nordlige deler av regionen. I hele regionen finnes det også eldre kantkornlag som er nedføyket, men disse har det generelt vært vanskelig å påvirke den siste tida.

Torsdag ble det observert et middels stort skred som løsnet av seg selv ved Kvænangsfjellet. På fredag er det observert flere små naturlig utløste skred i område.

På Kvænangsfjellet meldes det fredag formiddag om 35cm nysnø siste døgn og snøfokk.

Fjellvær, 14.01.2022

10 mm i døgnet, opp mot 18 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 200 moh om ettermiddagen. Liten kuling fra nordvest, endring til stiv kuling fra nordvest om ettermiddagen. -11 °C til -5 °C på 1100 moh. Skyet.

Fjellvær, 15.01.2022

20 mm i døgnet, opp mot 30 mm i mest utsatt område. Nedbør som snø. Liten kuling fra nordvest, endring til liten kuling fra sør om kvelden. -12 °C til -7 °C på 1100 moh. Skyet.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS