Snøskredvarsel for region Nord-Troms søndag 16.01.2022

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:

Vind og snø gir økt skredfare. Unngå leområder der det samlear seg fersk fokksnø. Naturlig utløste skred kan forekomme.

Skredfarevurdering

OPPDATERT søndag kl. 08:30: Mye snø i løpet av natten og vind opptil kuling fra varierende retning fører til at det bygger seg opp ferske fokksnøflak i flere leheng. Noen naturlig utløste skred kan forventes. Husk også at fokksnøen dannet under de siste dagene også trenger noe tid på å stabilisere seg. Det kan fortsatt være lett å løse ut skred for en skiløper, og det er lettest der flakene er myke og/eller tynne. Skred utløst i fokksnøen kan bli store. Selv om det skal en del til for å løse ut skred i det vedvarende svake laget, kan vi ikke utelukke at skred i fokksnøen kan løse ut skred dypere i snødekket.

Skredproblem

Fokksnø (flakskred)

i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

Det har kommet mye nysnø i regionen de siste dagene (30-40 cm). Samtidig har det vært perioder med kraftig vind, og vinden har flyttet mye snø inn i nordøst- og østvendte heng i høyden.

Dypere i snødekket finnes det vedvarende svake lag. Opp til 500-800 moh er det kantkornlag i sammenheng med skare. I hele regionen finnes det også eldre kantkornlag som er nedføyket, men disse har det generelt vært vanskelig å påvirke den siste tida.

Torsdag ble det observert et middels stort skred som løsnet av seg selv ved Kvænangsfjellet. På fredag er det observert flere små naturlig utløste skred i området.

Fredag meldes det om 30-40 cm nysnø flere steder i regionen. Lørdag observeres drønn i snødekket i vestvendt heng nær tregrensa i Kåfjord.

Fjellvær, 15.01.2022

20 mm i døgnet, opp mot 30 mm i mest utsatt område. Nedbør som snø. Liten kuling fra nordvest, endring til liten kuling fra sør om kvelden. -12 °C til -7 °C på 1100 moh. Skyet.

Fjellvær, 16.01.2022

10 mm i døgnet, opp mot 15 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 100 moh natt til søndag. Frisk bris fra øst, endring til liten kuling fra nord om kvelden. -12 °C til -3 °C på 1100 moh. Skyet. Mest nedbør sør i regionen.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS