Snøskredvarsel for region Nord-Troms tirsdag 18.01.2022

Faregrad 4 - Stor snøskredfare

Publisert:

Faren øker når regnet kommer. Unngå potensielle løsneområder og utløpsområder for skred. Høyere til fjells vil det legge seg opp ustabile nysnøflak i leområder.

Skredfarevurdering

Skredfaren øker utover ettermiddagen og kvelden etter hvert som temperaturen stiger og nedbøren går over til regn. Store, våte flakskred kan løsne naturlig under mildværsgrensa. Også høyere til fjells kan det gå tørre, naturlig utløste flakskred på grunn av ytterligere pålagring av snødekket. Vær oppmerksom på at skred utløst i fokksnøen kan påvirke vedvarende svake lag dypere i snødekket, og føre til større skred. Unngå skredterreng og utløpssoner.

Skredproblem

Våt snø (flakskred)

i mange bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Fokksnø (flakskred)

i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Vedvarende svakt lag (flakskred)

i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

Det har kommet mye nysnø i regionen de siste dagene, og med vind fra varierende retning har det bygget seg opp fokksnøflak i flere himmelretninger.

Dypere i snødekket finnes det vedvarende svake lag. Opp til 500-800 moh er det kantkornlag i sammenheng med skare. I hele regionen finnes det også eldre kantkornlag som er nedføyket, men disse har det generelt vært vanskelig å påvirke den siste tida.

Sent lørdag kveld gikk det et naturlig utløst skred over E6 i vestvendt terreng noen kilometer sør for Skibotn.

Søndag meldes det om rundt 30 cm nysnø flere steder i regionen. Lørdag ble det observert drønn i snødekket i vestvendt heng nær tregrensa i Kåfjord.

Fjellvær, 17.01.2022

10 mm i døgnet, opp mot 15 mm i mest utsatt område. Nedbør som snø. Stiv kuling fra nordvest. -12 °C til -7 °C på 1100 moh. Skyet.

Fjellvær, 18.01.2022

15 mm i døgnet, opp mot 20 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 700 moh om kvelden. Frisk bris fra sørvest, endring til sterk kuling fra sør om formiddagen. -11 °C til -1 °C på 1100 moh. Skyet. Vinddreining til sørvest og litt minkende vind utover ettermiddagen/kvelden.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS