Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Nord-Troms søndag 06.03.2022

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Skred kan løysast ut i fersk fokksnø, og laussnøskred kan gå naturleg i bratte fjellsider der sola får tak.

Skredfarevurdering

Det er generelt stabil snø. Fokksnøflak frå føregåande dagar vil ha stabilisert seg raskt med gunstige temperaturar og det skal truleg mykje til for å påverke vedvarande svake lag. Lettast vil det vere å løyse ut skred i fokksnø i høgda. Det kan også gå små laussnøskred i bratte sørvendte heng der sola får tak. Det skal truleg mykje til for å påverke vedvarande svake lag.

Skredproblemer

Våt snø (løssnøskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen bratte heng. Skredene blir stort sett små, men kan rive deg med (str 1). Kan være farlig nær terrengfeller.

Ubunden snø

Fokksnø (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Lørdag 5. mars 2022

Den siste tida har det vore mildvêr (opptil ca. 800 moh på det høgaste), nedbør og periodevis sterk vind. Snøoverflata vekslar mellom ubunden snø, vindpåverka snø av ulik hardheit og skare. I lavtliggande område har snødekket vore gjennomfukta, men høgare til fjells er det framleis lagdeling snøen.

Difor finnast det framleis vedvarande svake lag, både rundt skare frå mildvêr 23. januar og djupare i snødekket. Generelt er desse laga vanskelege å påverke og det er ikkje rapportert om fareteikn på desse laga den siste tida. Det har også starta å utvikle seg små kantkorn rundt mildvêrsskara frå 27. februar, men det verkar ikkje å vere eit skredproblem.

Laurdag gjekk det på Skjervøy laussnøskred i sørvendte sider der sola fekk tak.

Fjellvær

Lørdag 5. mars 2022

2 mm i døgnet, opp mot 7 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 300 moh om formiddagen. Bris fra sørvest. -13 °C til -3 °C på 1100 moh. Skyet.

Søndag 6. mars 2022

Ingen nedbør av betydning. Bris fra sørøst. -14 °C til -5 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS