Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Nord-Troms lørdag 02.04.2022

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Krevende forhold. Fravær av faretegn betyr ikke nødvendigvis at det er trygt. Konservative veivalg anbefales.

Skredfarevurdering

Situasjonen er kompleks med flere skredproblem.

Det finnes vedvarende svake lag i snødekket. Skred kan løses ut fra avstand og skred kan bli store fordi vedvarende svake lag har god bruddforplantningsevne. Fravær av faretegn betyr ikke nødvendigvis at det er trygt.

Det kan også være lett å løse ut skred i fersk fokksnø på grunn av vind og snøbyger fredag.

Vær obs om sola titter frem mellom bygene og varmer snødekket, da kan det gå solutløste skred, særlig i svært bratt terreng.

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Kantkornet snø over skarelag

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Nysnø (løssnøskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Ubunden snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Fredag 1. april 2022

Snøoverflaten domineres av nysnø og myk fokksnø. Vinddreining til sørlig vind fredag har flyttet snø i overflaten til nye himmelretninger. Tidligere i uka kom det mye snø med vind fra vest-nord, dette har flyttet en del snø inn i leområder mot sør og øst. Det gamle snødekket har vært fuktet opp til ca 800-900 moh, og er gjennomfuktet opp til 5-600 moh.

I overgangen mellom tørr snø og eldre smelteomvandlet snø (skare), har det vært observert vedvarende svakt lag av kantkornet snø. Det antas at laget kan finnes i mange himmelretninger og høyder mellom mildværsskare og den tørrere snøen i overflaten.

Det er noe usikkerhet rundt status på gamle vedvarende svake lag etter kraftig mildvær i mars, men trolig er de enten smeltet eller låst under tykk og hard snø.

Torsdag ble det utløst et middels stort skred av skiløper på Kågen.

Fjellvær

Fredag 1. april 2022

2-6 mm nedbør i døgnet. Nedbør som snø. Frisk bris fra sørvest. -13 °C til -8 °C på 1100 moh. Skyet.

Lørdag 2. april 2022

1-3 mm nedbør i døgnet. Nedbør som snø. Bris fra nord. -13 °C til -6 °C på 1100 moh. Delvis skyet. Varierende vindretning. Usikkert vindvarsel.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS