Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Nord-Troms lørdag 16.04.2022

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Det kan være svært lett å løse ut store skred når det blir varmt i fjellet. Skred kan også løsne av seg selv.

Skredfarevurdering

Det vil være lett å løse ut skred når mildværet kryper oppover i fjellet. Et vedvarende svakt lag med kantkorn ligger høyt i snødekket og har gitt mange skred de siste ukene. Det er usikkert hvordan det vil reagere på stigende temperaturer, men det er trolig at svekkelsen vil gjøre det svært lett å løse ut, og noen steder vil skred løsne av seg selv.

I høyden der det er tørr løssnø tilgengelig vil sterk vind kunne danne ferske ustabile flak i leformasjoner. Disse kan være lett å løse ut.

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Kantkornet snø over skarelag

Våt snø (løssnøskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Ubunden snø

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Fredag 15. april 2022

Det ligger fokksnøflak av ulik hardhet i fjellet, og løsere snø i enkelte skjermede heng og i skogen. Opp til ca. 300 moh er overflaten fuktet.

I overgangen mellom tørr snø og eldre smelteomvandlet snø (skare), har det vært observert vedvarende svakt lag av kantkornet snø den siste tiden. Det er observert kantkornet snø både over og under skare flere steder i regionen. Laget virker å være mest aktivt rundt og over tregrensen i høyder på 300-800 moh, og har siste dagene blitt fuktet mange steder i lavlandet.

Søndag var det to skiløperutløste (ett middels, ett lite) flakskred i tregrensen ved Sorbmegáisá og Stáluvárri.

Onsdag rapporteres det om flere drønn i snøen på Uløya, og tirsdag ble det observert drønn på Kågen.

Fjellvær

Fredag 15. april 2022

1-5 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn opp til 200 moh om ettermiddagen. Bris fra vest, endring til bris fra sør om kvelden. -10 °C til -3 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Lørdag 16. april 2022

1-3 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn opp til 700 moh om ettermiddagen. Frisk bris fra sørvest, endring til stiv kuling fra vest om ettermiddagen. -5 °C til 0 °C på 1100 moh. Skyet. Plussgrader opp til ca 1000 moh.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS