Snøskredvarsel for region Nord-Troms onsdag 20.04.2022

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Det kan gå naturleg utløyste skred, og nokre har potensial til å bli svært store.

Skredfarevurdering

Klarvêr om natta fører til gjenfrysing og stabilisering av snødekket, men når sola tek vil det tine og faren for skred og skavlbrot aukar. Våte laussnø- og flakskred kan då gå naturleg. Om skred går på vedvarande svake lag kan dei bli store til svært store. Sannsynet for skred er størst i bratte solvendte sider utover dagen.

Skredproblem

Våt snø (flakskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Våt snø (løssnøskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

I påska har det vore mildt og regn høgt til fjells, og snøoverflata har difor blitt fuktig eller våt dei fleste stadar. Klarvær gjer at det truleg har fryst om natta. I nordvendte fjellsider høgt til fjells kan det framleis vere tørr snø.

Djupare i snødekket finnast det vedvarande svake lag i samband med skare, og det har gått skred på dette den siste tida.

Søndag og mandag gjekk det nokre våte skred i regionen.

Fjellvær, 19.04.2022

Oppholdsvær. Stille/svak vind fra sørvest, endring til frisk bris fra sør om ettermiddagen. -3 °C til 3 °C på 1100 moh. Delvis skyet. Lettere skydekke utover dagen.

Fjellvær, 20.04.2022

Oppholdsvær. Bris fra vest. -5 °C til 5 °C på 1100 moh. Klarvær. Fra om ettermiddagen periodevis frisk bris. Tilskyende i ytre strøk utover dagen.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS