Snøskredvarsel for region Nord-Troms onsdag 27.04.2022

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Vindøkning og nysnø fører til økende skredfare utover dagen. Bygevær gjør at skredforholdene vil variere i regionen. Unngå leområder med ferske fokksnøflak.

Skredfarevurdering

Vindøkning utover dagen og stadig påfyll av nysnø fører til økende utbredelse av og størrelse på de ferske fokksnøflakene. Disse vil det være lett for en skikjører å løse ut, og det er viktig å omstille seg fra ferdsel på våt vårsnø, tilbake til lagdelt vintersnø. Det vil være lokale variasjoner i nysnømengde, og skredfaren vil være størst om kvelden i de områdene som har fått mest innblåst nysnø de siste dagene.

Kantkornlag kan fortsatt finnes enkelte plasser, men virker å være avrundet og svært vanskelig å påvirke de fleste steder.

Skredproblem

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i mange bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

Med synkende temperatur har det kommet nysnø gradvis lavere i terrenget de siste dagene. Flere steder har det dannet seg fokksnøflak i fjellet. Det gamle snødekket er nå fuktig eller gjenfryst.

Dypere i snødekket finnes det vedvarende svake lag i forbindelse med mildværsskare fra slutten av mars, men de fleste steder virker det å være vanskelig å påvirke for øyeblikket.

Stor temperaturgradient ble lørdag observert i den lille nysnøen fra helgen. Potensiale for rask kantkornutvikling, men ingen tydelig tegn på dette enda.

Fjellvær, 26.04.2022

8 mm i døgnet, opp mot 15 mm i mest utsatt område. Nedbør som snø. Liten kuling fra nordvest. -14 °C til -8 °C på 1100 moh. Skyet. Bygevær vil gi lokale forskjeller i vindstyrke og nedbørmengde.

Fjellvær, 27.04.2022

6 mm i døgnet, opp mot 12 mm i mest utsatt område. Nedbør som snø. Bris fra vest, endring til liten kuling fra vest om formiddagen. -13 °C til -6 °C på 1100 moh. Skyet. Bygevær vil gi lokale forskjeller i vindstyrke og nedbørmengde. Kan hende stiv kuling om ettermiddagen.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS