Snøskredvarsel for region Nord-Troms fredag 29.04.2022

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Bygevær gjør at skredforholdene vil variere i regionen. Unngå leområder med ferske fokksnøflak. Noen store skred kan løsne naturlig.

Skredfarevurdering

Det vinterlige været fortsetter med stadig påfyll av nysnø. Det vil være lokale variasjoner i nysnømengde, og skredfaren vil være størst i de områdene som har fått mest innblåst nysnø de siste dagene. Det vil mange steder være lett for en skikjører å løse ut skred i ferske fokksnøflak.
Noen steder har det nå samlet seg opp så mye fokksnø at store skred kan løsne naturlig. Dette gjelder særlig der nysnøen har lagt seg rett på glatt skare eller dersom sola titter frem.

Skredproblem

Fokksnø (flakskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

Vinteren er tilbake med nysnø helt ned til havnivå. Nysnømengdene varierer, men noen steder har det kommet over 30 cm i løpet av de siste dagene. I fjellet veksler snødekket fra avblåst til relativt store flak med innføyka fokksnø. Det er fortsatt en del fuktighet i det gamle snødekket, og stedvis har det dannet seg et skarelag mellom ny og gammel snø.

Det er ikke utenkelig at det kan danne seg kantkorn i overgangen mellom gammel, fuktig snø og ny tørr snø. Dette er ikke bekreftet av observasjoner enda, men det er observert stor temperaturgradient i overgangen mellom ny og gammel snø.

Dypere i snødekket finnes det vedvarende svake lag i forbindelse med mildværsskare fra slutten av mars, men de fleste steder virker det å være vanskelig å påvirke for øyeblikket.

Fjellvær, 28.04.2022

15 mm i døgnet, opp mot 20 mm i mest utsatt område. Nedbør som snø. Frisk bris fra vest, endring til stiv kuling fra nordvest om formiddagen. -12 °C til -6 °C på 1100 moh. Delvis skyet. Bygevær vil gi lokale variasjoner i nedbørmengde og vindstyrke.

Fjellvær, 29.04.2022

8-12 mm nedbør i døgnet. Nedbør som snø. Liten kuling fra nordvest, endring til bris fra nordvest om ettermiddagen. -11 °C til -6 °C på 1100 moh. Delvis skyet. Bygevær vil gi lokale variasjoner i nedbørmengde og vindstyrke.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS