Snøskredvarsel for region Nord-Troms mandag 09.05.2022

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:

I lavere høyder kan det gå naturlig utløste våte løssnøskred. I høyden er fokksnø problemet.

Skredfarevurdering

Utover mandag ventes temperaturstigning, litt regn i lavlandet og snø høyere til fjells. Plussgrader og regn kan føre til midlertidig svekkelse av nysnø og fersk fokksnø fra de siste dagene. I bratte heng ventes enkelte naturlig utløste skred. Høyere til fjells kan vind og snø de siste dagene ha dannet tørre, ustabile fokksnøflak i leheng. Områder som fikk mye nysnø i helga, som fjella nord i regionen, er mest utsatt.

Skredproblem

Våt snø (løssnøskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Fokksnø (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

Søndag snødde det til havnivå, men stigende temperaturer mandag vil igjen gjøre snøoverflaten våt og fuktig i de nederste høydene. I fjellet kan det ligge tørrere flak av fokksnø etter snø og kraftig vind lørdag kveld.

I overgangen mellom gammel fuktig snø og snø fra siste to uker har det dannet seg et skarelag. Høy temperaturgradient gjør at det lokalt har dannet seg kantkorn rundt dette. Utviklingen og egenskapene virker å variere, og enkelte steder kan det påvirkes, men de fleste steder er korna små eller ikke utviklet nok til å utgjøre et skredproblem.

Nedbørsdøgnet frem til søndag kl. 7 ble ble det målt 11 mm i Djupvik, og 27 mm på Skjervøy.

Fjellvær, 08.05.2022

10 mm i døgnet, opp mot 16 mm i mest utsatt område. Nedbør som snø. Stiv kuling fra nordvest, endring til bris fra vest om ettermiddagen. -8 °C til -4 °C på 1100 moh. Delvis skyet. Sterk kuling i nord natt til søndag.

Fjellvær, 09.05.2022

7-10 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn opp til 600 moh om kvelden. Frisk bris fra sørvest, endring til bris fra sør om ettermiddagen. -8 °C til -1 °C på 1100 moh. Skyet.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS